Na današnji dan rođen je Martin Luther King

Na današnji dan rođen je Martin Luther King
Foto: Wikimedia Commons

VOĐA borbe za građanska prava Martin Luther King Jr. rođen je na današnji dan prije 91 godinu. 

Rođen je 15. siječnja 1929. u Atlanti u saveznoj državi Georgiji. Njegova dugogodišnja borba počela je 1955. kad je Afroamerikanka Rosa Parks uhićena zbog toga što nije htjela ustupiti svoje mjesto bijeloj putnici u autobusu u Montgomeryju u Alabami.

Dobitnik Nobela za mir

King, koji je bio iznimno obrazovan, izabran je za vođu. Pod njegovim vodstvom održane su mnoge mirne prosvjedne povorke kojima je proširen građanski otpor protiv segregacije po cijelom SAD-u.

U 25. godini postao je pastor u gradu Montgomeryju u saveznoj državi Alabami. 

Na Kinga je veliki dojam ostavio susret s obitelji Gandhi u Indiji, kao i Howard Thurman, poznati borac za ljudska prava.

Najpoznatiji detalj iz Kingovog života zasigurno je "Marš na Washington" 1963. godine gdje je i održao svoj najpoznatiji govor "I have a dream". 

Pozvao je na završetak rasizma u Americi, tražio je nenasilnu promjenu, pozvao na jednakost i jednaka prava za sve. Pozivao se u njemu na američki ustav, Deklaraciju o neovisnosti, Proglas o emancipaciji kojim je sto godina ranije ukinuto ropstvo, na slavni govor Abrahama Lincolna kod Gettysburga, i na Bibliju.

Bilo je to prvi put da je američka javnost zahvaljujući prijenosu na sve tri nacionalne televizije mogla čuti koliko su opravdani i pravedni zahtjevi afroameričke zajednice.

Godinu poslije slavnog govora Martin Luther King dobio je Nobelovu nagradu za mir, tada kao najmlađi laureat u povijesti.

Novčane nagrade odrekao se u korist pokreta za građanska prava.

Ubijen je 4. travnja 1968. godine hicem iz snajpera na balkonu hotelske sobe u Memphisu u saveznoj državi Tennessee. 

Na njegovom pogrebu bilo je preko 300 tisuća ljudi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara