Na dnu Crnog mora pronađena najstarija olupina grčkog broda

Na dnu Crnog mora pronađena najstarija olupina grčkog broda
Foto: EPA

NAJSTARIJA u potpunosti netaknuta olupina grčkog trgovačkog broda koja datira iz 400. godine prije Krista otkrivena je na dnu Crnoga mora, izvijestili su članovi englesko-bugarske znanstvene ekspedicije.

"Nikada ne bih pomislio da je moguće pronaći tako očuvanu olupinu plovila iz antičkog razdoblja i to na samo dva kilometra dubine", kazao je jedan od voditelja ekspedicije, profesor Jon Adams, direktor Centra za pomorsku arheologiju Sveučilišta Southampton.

"Ovo će otkriće izmijeniti naše poimanje pomorske gradnje i jedrenja u antičko doba", dodao je Adams.

Otkriveno 60 olupina

Ekspedicija Black Sea MAP (Maritime Archaeology Project - Pomorski arheološki projekt) već tri godine pretražuje dno Crnoga mora duž 2000 četvornih kilometara bugarske obale uz pomoć sonara i vozila na daljinsko upravljanje opremljenog posebnim kamerama namijenjenim za istraživanje morskih dubina. Riječ je o tehnologiji koja je ranije bila na raspolaganju uglavnom naftnim tvrtkama. 

Ekipa na čelu s profesorom Adamsom na spomenutom je mjestu otkrila 60 olupina, među kojima su flota ruskih kozaka iz 17. stoljeća te rimski trgovački brodovi s amforama. Najstarija među njima pronađena je na morskoj dubini na kojoj nema kisika, što omogućuje da se "organski predmeti očuvaju i tisućama godina", objasnili su stručnjaci. 

"Pronašli smo i ostatke brodica iz još starijeg razdoblja, no ova je savršeno očuvana. Naslonjena je na jedan bok, još uvijek ima jarbol, kormilo... Ovakvo nešto ne vidite svaki dan", istaknula je arheologinja Helen Farr koja surađuje na projektu.

"Znanstvenici su isprva proučavali postupan porast morske razine i nastojali ustanoviti koliko je taj dio crnomorske regije 'uronio' u more. Otkriće brodskih olupina sretna je okolnost našeg istraživanja", dodala je Farr.

Snimljen dokumentarni film o projektu

Ovaj tip grčkog trgovačkog broda znanstvenici su dosad nalazili samo na oslikanim grčkim keramičkim posudama.

Ekspediciju su zajedno proveli Sveučilište u Southamptonu, Državni arheološki muzej, Akademija znanosti i bugarski Centar za podvodna arheološka istraživanja. Dokumentarni film o projektu počet će se prikazivati danas u Britanskom muzeju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara