Na dva biračka mjesta obrnuli glasove, Milanoviću dali više, Kolindi manje

Na dva biračka mjesta obrnuli glasove, Milanoviću dali više, Kolindi manje
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

DRŽAVNO izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je i da je ispravilo podatke o broju glasova koje je na izborima u nedjelju, 5. siječnja, dobilo dvoje predsjedničkih kandidata, jer su na dva biračka mjesta glasovi pogrešno upisani u zapisnike, no konačan rezultat se ne mijenja.

Gradsko izborno povjerenstvo (GIP) Pleternice izvijestilo je kako je na biračkom mjestu broj 22-Zagrađe birački odbor, pogrešno u zapisnik o svom radu, kandidatu SDP-a Zoranu Milanoviću umjesto 47 upisao 175 glasova, a kandidatkinji HDZ-a Kolindi Grabar-Kitarović umjesto dobivenih 175 glasova, 47.

Karlovački GIP utvrdio je, pak, da je na biračkom mjestu broj 36-Mala Švarča birački odbor pogrešno u zapisnik unio rezultate glasanja - tako da je Milanoviću umjesto 173 glasa, upisao 264, a Grabar-Kitarović umjesto 264 glasa, upisao 173.

Slijedom toga, DIP navodi da u odluci o rezultatima drugog kruga izbora kod broja glasova koje je dobio Milanović, umjesto 1.034.389, treba stajati 1.034.170, a kod Grabar-Kitarović umjesto 929.488, treba stajati 929.707.

Ispravljeni podaci ne utječu na konačan rezultat drugog izbornog kruga, u kojemu je pobijedio Zoran Milanović.

Na proteklim nedjeljnim predsjedničkim izborima bilo je angažirano 6533 biračka odbora. 

Na glasovanju u Žlibini ništa nije sporno

DIP je objasnio i da je na biračkom mjestu Žlibina u Vrgorcu glasovalo više birača (80) od ukupnog broja upisanih 79, jer je ondje glasovao i određeni broj birača s  izvatka "C", dakle onih koji mu ne pripadaju adresom prebivališta, ali su se upisali da će tu glasovati.

Birači koji su upisani u izvatku iz popisa birača „C“, ne zbrajaju se kod utvrđivanja ukupnog broja birača na određenom biračkom mjestu, poručili su iz Povjerenstva. 

DIP je to objasnio nakon što su neki mediji objavili kako je u nedjelju, 5. siječnja, na drugom krugu izbora za predsjednika države u Žlibini odaziv bio 101,3 posto, odnosno da je od ukupno 79 birača glasovalo njih 80. Kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović dobila je 78 glasova, a SDP-ov Zoran Milaović dva glasa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara