Na europskim burzama trguje se oprezno, na azijskim raste cijena dionica

Na europskim burzama trguje se oprezno, na azijskim raste cijena dionica
Foto: EPA

NA EUROPSKIM se burzama jutros se trguje oprezno, dok su na azijskim burzama cijene dionica porasle, zahvaljujući dobrim gospodarskim pokazateljima iz Kine.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, kada je porastao 0,4 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati na gubitku 0,25 posto, na 6.209 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,20 posto, na 12.252 boda, a pariški CAC 0,15 posto, na 4.953 boda.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,5 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 1,3 posto, na 22.288 bodova.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu, čime su nadoknadili dio gubitaka od prošloga tjedna.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se i boljim nego što se očekivalo podacima o rastu proizvodne aktivnosti u Kini u lipnju četvrti mjesec zaredom.

Posljednjih dana na tržištima vlada nesigurnost

Kako je porasla i aktivnost u uslužnom sektoru, ulagači vjeruju da je drugo po veličini svjetsko gospodarstvo čvrsto na putu oporavka.

Posljednjih dana na tržištima vlada nesigurnost jer ih, s jedne strane, podržavaju očekivanja o oporavku gospodarstva, dok ih, s druge strane, pritišću vijesti o daljnjem rastu broja zaraženih i umrlih od koronavirusa u svijetu. Broj zaraženih u svijetu premašio je 10 milijuna, dok je od tog virusa dosad umrlo više od 500 tisuća ljudi.

Nakon oštrog pada u prvom tromjesečju zbog izbijanja koronakrize, azijske su burze u drugom kvartalu snažno porasle, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti u svijetu.

Europski STOXX 600 indeks na putu je rasta

MSCI indeks azijskih dionica, bez japanskih, skočio je 17,8 posto, što je njegov najveći kvartalni dobitak od 2009. godine. No, u odnosu na početak godine, i dalje je u minusu oko 7 posto.

Europski STOXX 600 indeks na putu je, pak, rasta u drugom tromjesečju za 12,5 posto, najvećeg od početka 2015. godine. No, u odnosu na početak godine u minusu je oko 13,5 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara