Cijene dionica padaju na europskim burzama, zabrinutost zbog odnosa Kine i SAD-a

Cijene dionica padaju na europskim burzama, zabrinutost zbog odnosa Kine i SAD-a
Foto: EPA

NA europskim su burzama jutros cijene dionica pale, kao i na azijskim tržištima, jer ulagače zabrinjava rast napetosti između SAD-a i Kine zbog Hong Konga.

Loše raspoloženje na tržištima posljedica je rasta napetosti između Washingtona i Pekinga

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9.30 sati u minusu 1,2 posto, nakon što je jučer pao 0,8 posto. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati u minusu 1,85 posto, na 5.903 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,50 posto, na 10.899 bodova, a pariški CAC 1,40 posto, na 4.383 boda.

Loše raspoloženje na tržištima posljedica je rasta napetosti između Washingtona i Pekinga, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da će oštro reagirati ako Kina nametne zakon o nacionalnoj sigurnosti bez volje naroda Hong Konga i da bi taj čin naišao na međunarodnu osudu. Kina je, naime, u četvrtak najavila novi zakon o nacionalnoj sigurnosti, nakon lanjskih prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu, kojim bi se Hong Kongu zabranilo odcjepljenje od Kine, uplitanje iz inozemstva, terorističke aktivnosti, kao i sve druge aktivnosti za koje se procijeni da potkopavaju središnju vlast u Pekingu. Kina je, pak, poručila da se neće suzdržavati od eskalacije tenzija.

Ulagače je zabrinula i odluka kineskih vlasti da ove godine, prvi put nakon tri desetljeća, neće objaviti ciljane procjene rasta gospodarstva

Ulagače je zabrinula i odluka kineskih vlasti da ove godine, prvi put nakon tri desetljeća, neće objaviti ciljane procjene rasta gospodarstva. Nedostatak tih procjena ukazuje na neizvjesnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu, koje je u prvom tromjesečju zabilježilo prvi pad od 1990., i to za 6,8 posto.

"Ta odluka kineskih vlasti pokazuje da, nakon oštrog pada u prvom tromjesečju, očekuju da će rast BDP-a u cijeloj godini biti nizak, unatoč očekivanom značajnom oporavku idućih kvartala. Zahvaljujući značajnoj podršci fiskalne politike, mi očekujemo da će u drugom polugodištu kineski BDP porasti prosječno 4 posto na godišnjoj razini“, pišu analitičari Oxford Economics u osvrtu na situaciju na tržištima.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9.30 sati bio u minusu 2,5 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,8 posto, na 20.388 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara