Na Filipinima više od 120 djece ubijeno u ratu protiv droge

Na Filipinima više od 120 djece ubijeno u ratu protiv droge
Foto: EPA

NAJMANJE 120-ero djece od jedne do 17 godina ubila je policija ili maskirani napadači tijekom rata protiv droge koji je 2016. pokrenuo filipinski predsjednik, navela je u ponedjeljak nevladina udruga iz Ženeve. 

"To je vrh ledenjaka i moguće je da ih ima puno više", rekao je glavni tajnik Svjetske organizacije protiv mučenja (OMCT) Gerald Staberock na virtualnoj konferenciji za novinare.

"Radi se o izravnim pogubljenjima djece", rekao je.

Predsjednik Rodrigo Duterte pokrenuo je bespoštednu kampanju protiv trgovine drogom, koja potiče policiju da ubija trgovce droge.

Izvješće OMCT-a dokumentira 122 ubojstva djece između srpnja 2016. i prosinca 2019. u cijeloj zemlji.

Prema istragama OMCT-a, blizu 40 posto djece je pogubila policija, dok su ih više od 60 posto ubile nepoznate osobe, često maskirani napadači od kojih su neki bili u izravnom kontaktu s policijom.

Neka djeca su bila izravne mete, posebice ako su bili svjedoci drugih ubojstava. Drugi su ubijeni zbog zamjene identiteta ili kada prava meta nije pronađena. Neki su umrli od zalutalih metaka tijekom policijskih operacija. 

OMCT upozorava na politiku koju je pokrenula država i nekažnjivost odgovornih za ubojstva.

Rat protiv droge je doveo do velikog porasta uhićenja maloljetnika pa su centri u kojima su zatočeni prenapučeni, a česta su i mučenja i zlostavljanja, prema tom izvješću.

NGO utvrđuje da je redarstveni sat povezan s pandemijom covida-19 izazvao porast broja uhićenja. 

Organizacija traži od UN-ova Vijeća za ljudska prava, koje se sastaje od 30. lipnja do 20. srpnja u Ženevi, da osnuje međunarodni istražni mehanizam o tom problemu.

Izvješće Ureda za ljudska prava Ujedinjenih naroda objavljeno početkom lipnja naglašava da je rat protiv droge pokrenuo sustavna ubojstva u kontekstu gotovo potpune nekažnjivosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara