Na Floridi oslobođen Kubanac koji je 1998. sa još četiri agenta uhićen zbog špijuniranja

Na Floridi oslobođen Kubanac koji je 1998. sa još četiri agenta uhićen zbog špijuniranja

Foto: AFP

IZ ZATVORA u američkoj saveznoj državi Floridi oslobođen prvi od pet kubanskih državljana koji su 1998. godine uhićeni zbog špijunaže.

Rene Gonzalez, 55-godišnji muškarac kubanske nacionalnosti naredne tri godine mora ostati na teritoriju SAD-a, te će biti pod nadzorom. Kako prenosi agencija AFP, taj je uvjet razljutio dužnosnike u Havani, koja oslobođenog 55-godišnjaka smatra nacionalnim herojem.

U veljači ove godine Gonzalez je zatražio povratak na Kubu kako bi mogao biti sa svojom suprugom i kćerima, no sutkinja je njegovu molbu odbila. Sljedeće tri godine može provesti bilo gdje u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Havana je potvrdila kako su petorica Kubanaca špijuni, no njihov cilj nije bio špijuniranje američke vlade, već prikupljanje informacija o "terorističkim" zavjerama kubanskih emigranata na Floridi.

Gonzalez je 1998. uhićen zajedno sa Gerardom Hernandezom, Ramonom Labaninom, Antoniom Guerrerom i Fernandom Gonzalezom. Zbog špijunaže su osuđeni 2001. godine. 55-godišnji Rene Gonzalez dobio je najblažu zatvorsku kaznu u trajanju od 15 godina.

U žalbenom postupku Labaninova je kazna smanjena sa doživotne na 30, a Guerrerova na 22 godine zatvora, no Gerardo Hernandez služi dvostruku doživotnu zatvorsku kaznu na koju je dodano još 15 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara