Prvi lokalni slučaj prijenosa zika virusa na Floridi

Prvi lokalni slučaj prijenosa zika virusa na Floridi

Foto: Hina

GUVERNER Floride izvijestio je o prvome lokalnom slučaju prijenosa virusa zike u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Država, kazavši da je testiranje četvero stanovnika pokazalo kako je vjerojatno riječ o prijenosu virusa ubodima komaraca.

Guverner Rick Scott kazao je da se vjeruje kako je do aktivnog prijenosa virusa došlo na malom, ali gusto nasljenom području okruga Miami-Dade. Zaraženi su jedna žena i trojica muškaraca, rekao je Scott.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako se zdravstveni dužnosnici tek spremaju precizno ustanoviti koja vrsta komaraca prenosi virus, država Florida isključila je druge načine njegova prijenosa, uključujući putovanja u drugu zemlju u kojoj je ovaj virus raširen, kao i prijenos seksualnim kontaktom.

Američki zdravstveni dužnosnici već mjesecima upozoravaju građane da bi ljetno razdoblje moglo značiti lokalno širenje virusa, te da bi najpogođenije mogle biti obalne države poput Floride, Teksasa i Louisiane.

Širenje zika virusa i njegove posljedice prvi su put otkrivene prošle godine u Brazilu. Ustanovljeno je da virus uzrokuje mikrocefaliju, rijetku anomaliju male glave kod novorođenčadi, kao i neurološke abnormalnosti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara