Na forumu UNESCO-a u Ohridu i predsjednik Mesić

REGIONALNI forum UNESCO-a o dijalogu među civilizacijama okupit će 29. i 30. kolovoza na Ohridu predsjednike osam zemalja europskog jugoistoka, uključivši hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, priopćeno je iz sjedišta UNESCO-a.

Cilj Ohridskog foruma, kojeg su inaugurirali njegov domaćin makedonski predsjednik Boris Trajkovski i direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura, je "jačanje mira i stabilnosti u regiji ohrabrivanjem razumijevanja i dijaloga među narodima, kulturama i religijama, kao i promoviranjem poštivanja ljudskih prava i jednakosti", navodi se u priopćenju.

Na skupu će sudjelovati i predsjednici Albanije Alfred Moisiu, Bosne i Hercegovine Borislav Paravac, Bugarske Georgi Parvanov, Mađarske Ferenc Madl, Srbije i Crne Gore Svetozar Marović i Slovenije Janez Drnovšek.

Očekuje se i sudjelovanje političkih prvaka, stručnjaka, vjerskih vođa i prestavnika civilnog društva te privatnog sektora.

UNESCO, kako ističe u svom priopćenju, promovira dijalog među civilizacijama kako bi se proširilo razumijevanje i uvažavanje povijesnih i kulturnih temelja različitih naroda svijeta, a cilj mu je i promovirati obrazovanje radi mira i poštivanja različitosti kultura te je u tom cilju pokrenuo niz projekata u jugoistočnoj Europi.

Direktor UNESCO-a, u povodu održavanja foruma, poručio je da se dijalog među civilizacijama mora odvijati istodobno na više razina od najviše političke do institucija civilnog društva, te da "mora postati dio našeg načina života", navodi se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara