Na izborima se neće glasati u staračkim domovima

Na izborima se neće glasati u staračkim domovima
Ilustracija: Duško Jaramaz/PIXSELL

ZBOG mjera zaštite od zaraze koronavirusom na izbornu nedjelju, 5. srpnja, više neće biti uobičajenog glasovanja u domovima za starije, potvrdilo je danas Državno izborno povjerenstvo (DIP).

"U ovom trenutku je sigurno da neće biti redovnih biračkih mjesta u ustanovama socijalne skrbi", odgovorilo je Povjerenstvo Hini. Ističe kako će organizacija izbornog dana i u tim ustanovama ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Iz DIP-a podsjećaju da će posebna mjesta na kojima će glasovati birači smješteni u ustanovama socijalne skrbi odrediti nadležna ministrica Vesna Bedeković.

Upute stižu u drugoj polovici lipnja

"Kako će se organizirati sam izborni dan, pa tako i u tim ustanovama, ovisit će o epidemiološkoj situaciji. Upute vezano uz navedeno Državno izborno povjerenstvo će dati u drugoj polovici lipnja", poručuju iz Povjerenstva.

Na posljednjim izborima za Hrvatski sabor, 2016. godine, u ustanovama socijalne skrbi bilo je 98 biračkih mjesta na kojima su glasovali njihovi korisnici te dodatnih, 13 redovnih, na kojima su glasovali birači "izvana", odnosno s tog područja.

Birači iz ustanova socijalne skrbi, vojnici, birači u mirovnim operacijama, pomorci i zatvorenici glasuju na posebnim biračkim mjestima koja određuju resorni ministri, redovita biračka mjesta u Hrvatskoj određuju izborna povjerenstva izbornih jedinica, a u inozemstvu DIP.

Zbog dobi i zdravstvenog stanja njihovih korisnika, domovi za starije posebno su osjetljivi na koronavirus pa je njihova posebna zaštita očekivana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara