Na meti džihadista i militanata: Ovo je sedmi veliki napad u Turskoj u posljednjih godinu dana

Na meti džihadista i militanata: Ovo je sedmi veliki napad u Turskoj u posljednjih godinu dana

Foto: Hina

EPILOG krvavog sinoćnjeg napada na zračnu luku u Ankari je 36 mrtvih i oko 150 ranjenih. Terorizam je još jednom, po tko zna koji put u posljednje vrijeme, pokazao kako se protiv njega teško boriti. Aerodrom Ataturk treći je po veličini u Europi i prvi u Turskoj, a nalazi se na europskoj strani Istanbula. Kao takav, sigurnosne mjere su ogromne, ali usprkos svemu teroristi su i ovog puta pronašli način da izvedu svoj krvavi plan.

No, napadi u Turskoj sve su samo ne novost. Samo u posljednjih godinu dana dogodilo se osam velikih napada. Jedan od razloga je blizina Sirije iz koje velik broj džihadista relativno lako ulazi u Tursku. No, Turska već desetljećima ratuje protiv kurdskih separatista, a borbe su se posebno intenzivirale posljednjih godinu dana. Njima također ova vrsta napada nije strana.

Prošlog ljeta, 20. srpnja, u gradu Suruc na granici sa Sirijom izvršen je bombaški napad u kojem su poginule 34 osobe. Nakon tog napada prilično nezainteresirana Turska je promijenila ploču i aktivno se uključila u borbu protiv Islamske države koja je upravo u to vrijeme bila u naponu snage. No, bio je to samo početak.

Desetog dana mjeseca listopada prošle godine preko sto ljudi ubijeno je na mirovnom skupu nedaleko željezničke stanice. I za taj napad, baš kao i za onaj u Surucu, teretilo se ISIS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Napadi su nastavljeni i u 2016. godini. Tako je 12. siječnja u napadu bombaša samobuojice u turističkoj četvrti u Istanbulu ubijeno 13 osoba, većina su bili državljani Njemačke.

Nešto više od mjesec dana kasnije, 17. veljače ove godine, u napadu na vojnu bazu poginulo je 29 osoba. Odgovornost su preuzeli kurdski militanti.

Isti su počinitelji izvršili napad 13. ožujka u Ankari. Tada su u eksploziji autobombe poginule 34 osobe. Samo šest dana kasnije u bombaškom napadu u jednoj ulici u Istanbulu ubijene su četiri osobe. Za taj napad odgovornost je preuzeo ISIS.

Sedmog lipnja u eksploziji autobombe u Istanbulu poginulo je sedam policajaca i četiri civila. Odgovornost su preuzeli kurdski militanti.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara