Na nacionalističkom forumu prijetnje smrću vojvođanskom novinaru Gruhonjiću

NOVINAR Dinko Gruhonjić našao se na meti prijetnji srbijanskih nacionalista koji su mu na forumu neonacističke internet stranice "Stormfront" uz obilje kritika na račun njegovog rada i hrvatskog podrijetla, uputili i prijetnje smrću.

"Upoznat sam s djelovanjem dotičnog ološa koji se kreće zemljom Srbijom pod imenom Dinko Gruhonjić. Treba postavljati teme ovakvog tipa da se zna tko što radi u Srbiji! Gruhonjic je po meni balija, ali nisam sto posto siguran. U svakom slučaju radi se o teškom ološu." - navodi se u jednom od postova posvećenih Gruhonjiću, a koji je postavio diskutant pod nadimkom "Bad skin".

Diskutant "The Hammer" (koji na forumu sudjeluje od studenog 2005.) postavio je post u kojem poziva na "identificiranje i proganjanje takvih izroda", žaleći se pri tom kako trenutno "nemamo mogućnosti za direktnu kaznu.... a kazna će ga tek stići".

"Tog skota treba ubiti ne diskutirati o njemu. Nije on jedini, puna je Srbija raznih Gruhonjića, stvarno imamo 'target rich environment', gdje god se okreneš neprijatelj. Nažalost mi nismo Iračani ili Palestinci koji svakog dana 'svoje' Gruhonjiće dižu u zrak." - poručuje diskutant "Srebrenica".

Gruhonjića, šefa dopisništva agencije Beta za Vojvodinu i predsjednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine, sudionici dotičnog foruma vrijeđali su na nacionalnoj osnovi, kao i na osobnoj razini izrugujući se iz njegova imena i intelekta.

"Ti ljudi nisu naivni, ali ja sam siguran da društvo u Srbiji, iako jeste u dubokoj krizi, još nije potonulo u fašizam. Što se mene tiče, s obzirom na to da sam preživio pod Miloševićem kao neovisni novinar, za sebe se ne plašim, jedino mi je neugodno zbog obitelji koja je uplašena", kazao je Gruhonjić za beogradski B92.

Prijetnje i vrijeđanje Gruhonjića najoštrije je osudila javnost u Srbiji, a jednako su postupili i predsjednik Srbije Boris Tadić, dužnosnici Vojvodine, Demokratska stranka, G17 plus, novinarska udruženja, Odbor za pomoć izbjeglicama i nevladine organizacije.

R.I.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara