Na području Krapinsko-zagorske županije pojavila se svinjska kuga

PREMA izvješću Županijskog veterinarskog ureda u Donjoj Stubici, na području Krapinsko-zagorske županije, u Petrovoj Gori i u Kuzmincu, pojavila se svinjska kuga.

Prema naredbi Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, područje u krugu od 10 kilometara od naselja Kuzminca i Petrove Gore, proglašeno je zaraženim i ugroženim od svinjske kuge. Prema najavi, u ponedjeljak će se na zaraženom području provoditi popis i klinički pregled svinja. Na tom je području na najmanje osam dana zabranjen promet stokom, a na najmanje sedam dana klanje svinja.

Nakon isteka tog roka klanje će biti dozvoljeno uz odobrenje veterinara koji će prije toga besplatno klinički pregledati svinje. Iz Ministarstva se napominje kako su vlasnici dužni prijaviti svako uginuće svinja te svinje koje imaju simptome bolesti. Uz to se vlasnicima svinja preporučuje da na ulazu u dvorište postave posude sa dvopostotnom natrijevom lužinom, za dezinfekciju obuće, te da prijave svaki ilegalni transport svinjama na svojem području.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara