Na putu u EU Hrvatska i Slovenija surađivat će u rješavanju problema u pravosuđu

MINISTRICA pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Ingrid Antičević Marinović i njen slovenski kolega Ivan Bizjak dogovorili su danas u Ljubljani suradnju oko rješavanja problema s kojima se oba ministarstva susreću u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

Nakon radnog sastanka s hrvatskom ministricom, Bizjak je rekao da je ponudio pomoć u odgovoru na 350 pitanja iz područja pravosuđa, od ukupno 2.500 pitanja iz upitnika EU, jer je u interesu Slovenije kao zemlje kandidata da Hrvatska što prije postane njenom članicom.

Ministrica Antičević Marinović je rekla da je pravosudna reforma u Hrvatskoj krenula "s mrtve točke", da su zakoni s područja pravosuđa većim dijelom usklađeni s europskim zakonodavstvom. Dodala je da je i slovenska strana pokazala zanimanje za neka hrvatska rješenja. Stoga je dogovorena neposredna suradnja stručnih skupina dvaju ministarstava na rješavanju pojedinih problema u sudstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bizjak je rekao da između dvaju ministarstava nema otvorenih pitanja i potvrdio da imaju slične probleme u pravosuđu. Istaknuo je pritom, kao i ministrica, brojne zaostale sudske predmete, promjene u zakonodavstvu i mjere koje se poduzimaju u modernizaciji pravosuđa.

Razgovaralo se i o mogućnosti donošenja novih bilateralnih sporazuma s područja denacionalizacije, prometa nekretnina i suradnji pravosudnih tijela u suzbijanju organiziranog kriminala.

Bilo je riječi i o sređivanju zemljišnih knjiga za katastarske općine Buzet- Kopar i Jastrebarsko-Črnomelj.

Ministrica je slovenskog kolegu izvijestila o prijepisu i upisu pravih vlasnika u zemljišne knjige u Općini Buzet, među kojim su i slovenski vlasnici nekretnina, te o namjeri da se to na isti način riješi u općini Jastrebarsko jer se radi o nespornom vlasništvu Slovenaca na područjima na kojima nema dvojbe oko statusa državne granice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara