Na referendum o GKU-u za zdravstvo do podneva izašlo više od 40 posto zaposlenih

Na današnji referendum o Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) za zdravstvo, koji je organiziran u 174 zdravstvene ustanove i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, do podneva se odazvalo više od 40 posto zaposlenih, izjavila je Hini predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek.

U sindikatu su zadovoljni odazivom budući da referendum završava u 21 sat, dokad bi trebali glasovati i zaposleni u popodnevnoj i noćnoj smjeni.

Po prvim informacijama, najveći odaziv do 12 sati bio je u KB-u Osijek gdje je glasovalo 53 posto od ukupno 2.593 zaposlenih.

U KB-u Dubrava glasovalo je 36 posto, a u KB-u Splitu 33 posto zaposlenih. Na referendum se odazvalo 44 posto zaposlenika Klinike za plućne bolesti Jordanovac te 50 posto zaposlenih u bjelovarskoj Općoj bolnici.

Po riječima Spomenke Avberšek, liječnici glasuju sporadično, kako u kojoj ustanovi, što znači da je većina prihvatila poziv Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) da ne sudjeluju na referendumu.

HLS smatra da GKU ne daje cjelovito rješenje za prava liječnika, te inzistira na Strukovnom kolektivnom ugovoru za liječnike i stomatologe. O tom je dokumentu proveo i referendum koji je Vlada unaprijed proglasila nevažećim, što je nedavno potvrdilo i Gospodarsko-socijalno vijeće koje nije prihvatilo zapisnik s referenduma.

Referendum o GKU-u organiziraju Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i četiri sindikata zdravstva koja su GKU potpisala 8. prosinca s ministrom Andrijom Hebrangom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pomoćnica ministra zdravstva Dubravka Jadro izjavila je Hini da se referendum odvija normalno, a dosad u Ministarstvo zdravstva nisu stigli nikakvi prigovori. Rezultati referenduma bit će poznati u petak.

U zdravstvenom sustavu zaposleno je oko 59.000 djelatnika, a pravo na sudjelovanje u referendumu imaju svi zaposleni u bolnicama i domovima zdravlja koji nisu u zakupu, te djelatnici Zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Djelatnici u zakupu nemaju pravo glasovanja jer se zakonski tretiraju kao privatnici.

Da bi referendum bio valjan na njega mora izaći jedna trećina ili 20.000 glasača, a da bi bio prihvaćen za GKU se mora izjasniti polovica izašlih ili minimalno 10.000 zaposlenih u zdravstvu, kazala je Avberšek.

GKU-om, koji vrijedi idućih pet godina, djelatnicima u zdravstvu osigurano je povećanje plaća na uvjete rada, ovisno o radnom mjestu, između pet i 15 posto.

Djelatnici sa stažom dužim od 20 godina dobit će između četiri i 10 posto više plaće, ovisno o godinama provedenim u službi.

Dogovoren je dar za djecu od 400 kuna te božićnica od najmanje 1.000 kuna, a povećan je i broj dana godišnjeg odmora.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara