Incident u Vojvodini: Uoči sjednice lokalnog parlamenta na vijećnike bačen suzavac

Incident u Vojvodini: Uoči sjednice lokalnog parlamenta na vijećnike bačen suzavac

Screenshot: Google Street View

NA VIJEĆNIKE Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine u mjestu Bela Crkva uoči današnje sjednice lokalnog parlamenta bačen je suzavac, za što su predstavnici ovih stranaka optužili Srpsku naprednu stranku (SNS) Aleksandra Vučića, prenijeli su u petak agencija Beta i Radio televizija Vojvodine (RTV).

Predsjednik mjesnog odbora DS-a Željko Crnogorac izjavio je da je na vijećnike bačen suzavac kako ne bi prisustvovali izvanrednoj sjednici skupštine općine.

DS se oglasio i priopćenjem povodom današnjeg incidenta u Beloj Crkvi te optužio SNS za fizičko nasilje. "Zahtijevamo od svih mjerodavnih tijela da hitno reagiraju i stanu na put Srpskoj naprednoj stranci koja, ne birajući sredstva, pokušava doći na vlast apsolutno svugdje u Srbiji bez obzira na rezultate izbora", ističe se u priopćenju DS-a.

Izvanredna sjednica skupštine u Beloj Crkvi sazvana je za petak na inicijativu SNS-a, koji je u toj općini u oporbi. U tome mjestu na vlasti je koalicija predvođena DS, LSV i Jedinstvenom Srbijom, čiji je potpredsjednik nedavno prešao u SNS.

DS i LSV oglašavali su se i jučer zbog političkih previranja u Beloj Crkvi, optuživši SNS za "otmicu" dijela vijećnika vladajuće većine i njihovo odvođenje na nepoznatu lokaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica mjesnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Sandra Ristić izjavila je da SNS sprema nasilnu smjenu vlasti u toj općini te da je organizirao da se uoči današnje sjednice u Jagodinu odveze pun autobus lokalnih vijećnika, koji su zbog pritisaka i ucjena potpisali potporu SNS.

Odvođenje vijećnika u izolaciju ili karantenu, kako bilježe ovdašnji mediji, postala uobičajena praksa u političkom životu Srbije prilikom pokušaja promjene vlasti ili uoči donošenja važnih odluka na skupštinskim sjednicama. Stranke na taj način, kako se objašnjava, žele „zaštiti“ vijećnike od javnosti i utjecaja kako ne bi promijenili odluku o davanju potpore inicijativama stranke. Mediji ističu slučaj imenovanja Radomira Nikolića za gradonačelnika Kragujevca u listopadu 2014. kada je tridesetak vijećnika koji će kasnije glasovati za Nikolića odvedeno na tri dana u jedan hotel nadomak Jagodine.

Ristić je istaknula i da je otimanje vlasti u Beloj Crkvi dokaz na što je sve spreman SNS. Dodala je da je i sama bila žrtva prijetnji i da, zbog toga što je odlučila ne prikloniti se SNS-u, očekuje da će dobiti otkaz.

Vladajuća Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića na vlasti je na gotovo svim razinama u Srbiji, osim u Vojvodini i u nekoliko lokalnih samouprava u Pokrajini. Hoće li tako i ostati pokazat će izbori koji će kako se prognozira biti održani na proljeće, najvjerojatnije na svim razinama.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara