Na suđenju Ademiju i Norcu obrana iznosi završnu riječ

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Zagrebu prijepodne je nastavljeno suđenje umirovljenim generalima HV-a Mirku Norcu i Rahimu Ademiju koje Državno odvjetništvo po optužnici Haškog suda tereti za ratne i zločine protiv civilnog stanovništva u Medačkom džepu 1993. godine.

Prošlog je tjedna završnu riječ iznijelo Tužiteljstvo čiji je predstavnik Antun Kvakan odbacio navode iz obrane dvojice generala. Norac se pravdao da nije bio najviši zapovjednik u vojnoj akciji u Medačkom džepu te nije imao ovlasti za provođenjem zapovjedi koje se tiču nadzora nad terenom koji je oslobođen u akciji HV-a.

Također je rekao da nikada nije zapovijedao famoznim "Sektorom 1" koji prema njegovim tvrdnjama nikada nije bio oformljen unatoč planovima koji su predviđali njegovo formiranje.

Ademi se pak branio da je on bio samo formalni zapovjednik akcije u Medačkom džepu dok je cijelom operacijom iz Zagreba upravljao pokojni načelnik Glavnog stožera Janko Bobetko koji je zapovjedi davao preko admirala Davora Domazeta Loše.

Neprihvatljivo neznanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo je pak prošli tjedan neprihvatljivima ocijenilo njihove teze o tome da nisu imali zapovjedne odgovornosti niti su znali što se događa na terenu te je za obojicu zatražilo primjerene zakonske kazne.

Za danas je predviđeno izvođenje završnih riječi obrane, nakon kojeg će se sudsko vijeće povući na razmatranje predmeta.

Još nije poznato kada bi trebala biti donesena odnosno objavljena konačna odluka Suda u predmetu Ademi i Norac.

I.K.
Foto: AFP/Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara