Lučić na suđenju Slavici: Vatra nam je došla s leđa, šake su mi se odmah počele deformirati

Lučić na suđenju Slavici: Vatra nam je došla s leđa, šake su mi se odmah počele deformirati

Foto: Jure Mišković / Cropix

FRANE LUČIĆ, jedini vatrogasac koji je preživio tragediju na Kornatu, danas je prvi put svjedočio na suđenju bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici.

U sudnici su se danas prvi puta našle obitelji svih poginulih vatrogasaca.

Lučić je ispričao kako su dojavu o požaru na Kornatima dobili u 11.59 sati. Marko Stančić koji je zajedno s njima krenuo na zadatak od roditelja je za to tražio dozvolu iako mu je odlazak na teren zabranio Siniša Salamun.

"Vatra mi je sezala do bedara"

"Vatra nas je vrlo brzo sustigla s leđa u obliku polumjeseca. Nismo joj mogli pobjeći", kazao je Lučić tijekom svjedočenja. Prema njegovim riječima postalo je strašno vruće, a jugo je nosilo gusti dim. "Šake su mi se odmah počele deformirati od vrućine. Vatra mi je sezala do bedara. Nosio sam kacigu i to mi je vjerojatno spasilo život", kazao je Lučić.

Lučić je kazao i kako su pomoć čekali više od sat vremena te kako su prvi stigli Joško Klarić i Marinović. Zatim je opisao trenutke prije ukrcaja u helikopter: "Potrčao sam s opremom prema helikopteru koji se spremao poletjeti. Slavica me zaustavio i rekao mi da me s opremom neće pustiti unutra. Rekao sam da mi je tu osobna rezervna oprema. Naredio je da Marko Stančić i ja pokažemo što imamo unutra". Kazao je i da ga je Slavica pitao što će mu voda i ima li položenu desantnu obuku.

Ispričao je i kako je u helikopteru bilo previše vatrogasaca, njih 25, pa su dvojica morala izaći.

Joško Klarić je po dolasku na mjesto tragedije tragao za sinom Dinom. Pri tom je zavapio: "Ajme, djeco moja, izgorjeli ste!"

"Nisam imao srca približiti se stradalim vatrogascima"

Slavica je jedan od optuženih za tragediju na Kornatu i pogibiju 12 vatrogasaca 2007. godine. Tereti ga se za propuste u organizaciji gašenja požara, kašnjenje akcije spašavanja vatrogasaca na Kornatu i slanje maloljetnika u gašenje požara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jučerašnjem suđenju svjedočili su vatrogasni tehničar Dragan Juras i vodički vatrogasac Mate Udovičić.

Juras je sudjelovao u potrazi u kojoj je nađeno šest vatrogasaca tijekom noći. Kada su se ujutro vratili, na mjestu je bilo 60-ak vojnika, no Juras kaže da nije vidio što su radili. Opisao je da je to bio strašan prizor te kako je sve bilo izgoreno. "Nisam imao srca približavati se stradalim vatrogascima", kazao je Juras. Teretio je Dražena Slavicu jer smatra da je kriv zato što nije organizirao pomoć vatrogascima.

Mate Udovičić je potvrdio kako su i prije tragedije na Kornatu maloljetnici gasili požare, a takva praksa se prekinula tek nakon smrti 12 vatrogasaca.

U postupku protiv Slavice ispitano je 40-ak svjedoka, a do kraja suđenja bit će ih ispitano još najmanje 69 svjedoka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara