Na suđenju "gospićkoj skupini" Grandić iznio obranu

STJEPAN GRANDIĆ, optužen da je počinio ratne zločine nad civilima na perušićkom području u jesen 1991., u suđenju tzv. gospićkoj skupini na Županijskom sudu u Rijeci danas je iznio svoju obranu, odbacivši sve tvrdnje u optužnici vezane uz njegovo ime te je odbio odgovarati na pitanja.

Pred Sudskim vijećem pod predsjedanjem stukinje Ike Šarić kazao je da po svim točkama optužnice koje ga terete na njegovu mjestu treba biti bivši vojni policajac Milan Karić Miki, koji je dao iskaz kao svjedok u tom postupku.

Grandić, zapovjednik perušićke bojne 118. gospićke brigade 1991., rekao je da je Milan Karić organizirao odvođenje zatočenih civila na mjesto likvidacije na Lipovoj glavici, da je odabrao vojnike za osiguranje tog mjesta i da je predvodio vojnike i vojne policajce maskirane potkapama koji su dovodili civile u perušićku vojarnu iz njihovih domova.

Zanijekao je da je zatočio civile, rekavši kako je dobio zapovijed da pripremi prostoriju za smještaj civila namijenjenih zamjeni te da organizira njihov prijevoz na zamjenu, no nije rekao tko mu je to zapovjedio. Dodao je da nikada nije ni sudjelovao ni zapovjedio odvođenje civila iz domova te da je na likvidaciji civila na Lipovoj glavici, kad je nakon naredbe Milana Karića da se puca čuo prve pucnje, pao na pod te da nije vidio tko je pucao.

Kazao je da se ne srami ničega što je učinio u Domovinskom ratu te da bi opet isto postupio u tim situacijama. Grandić je ustvrdio da s "Lipovom glavicom ima veze kao i Ademi s Medačkim džepom".

Nakon Grandićeva iskaza sutkinja Šarić je pročitala njegov iskaz iz istražnog postupka u kojem je Grandić tvrdio da mu je Mirko Norac naredio da pripremi prostorije za zatočenje civila, da mu je rekao kako je to po naredbi Tihomira Oreškovića te da će ti civili biti likvidirani. U tom iskazu Grandić je naveo da su "svi u Gospiću znali da je Orešković naredio odvođenje civila iz kuća" te da je Orešković govorio da treba likvidirati sve Srbe u Gospiću.

U drugom iskazu istražnoj sutkinji Grandić je zanijekao navode iz prvog iskaza, tvrdeći da je tada bio pod utjecajem sedativa.

Grandićevim iskazom završila je obrana optuženika, a na redu su završne riječi obrane i optužbe.

Optuženima Oreškoviću i Ivici Rožiću pritvor istječe u rujnu, Grandiću u studenom, a Norcu u veljači iduće godine. Milan Čanić se brani sa slobode.

Suđenje se nastavlja sutra.

(Hina) dsil dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara