Na suđenju Miloševiću svjedočenje o progonu iz Iloka

SVJEDOK optužbe Stipan Kraljević svjedočio je u srijedu na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) o protjerivanju 8.000 Hrvata iz Iloka u listopadu 1991.

Kraljević, 66-ogodišnji inženjer agronomije iz Iloka, nalazio se listopadu 1991. na čelu komisije koja je pregovarala s JNA dok je grad bio u okruženju. U rujnu su se u Ilok sklonili stanovnici okolnih sela Lovasa, Babske, Šarengrada i Tovarnika u kojima su srpske paravojne snage, pod zaštitom JNA, počinile zločine.

Odgovarajući na pitanja tužitelja, Kraljević je opisao pregovore s JNA, i ultimatum koji je vojska postavila Iloku, da će grad za dva sata biti zbrisan sa zemljovida ako ne predaju oružje.

Gradske vlasti su 13. listopada organizirale referendum na kojem su se Iločani sa 73 posto glasova odlučili za kolektivno iseljenje umjesto da predaju oružje i dopuste da JNA uđe u grad.

Na temelju sporazuma, čijem su potpisivanju nazočili i europski promatrači (ECMM), 17. listopada je konvoj s oko 8.000 ljudi, uglavnom Hrvata, pod pratnjom JNA napustio Ilok do slobodnog teritorija Hrvatske, rekao je svjedok. Među onima koji su ostali, do 1995. je protjerano još 1.500 Hrvata, dodao je.

Stipan Kraljević je rekao da u Iloku prije toga nije bilo međunacionalnih sukoba te da je red uspješno održavala hrvatska policija. Opisao je i incident na mostu preko Dunava kada je JNA uništila vozilo hrvatske policije i ubila jednog policajca, nakon čega je drugi policajac ručnim bacačem uništio tenk JNA. Dan kasnije zrakoplovi JNA raketirali su Ilok, kazao je svjedok.

Optuženi Milošević je u protuispitivanju inzistirao na tome da je do kolektivnog iseljenja došlo na zahtjev samih građana Iloka, no svjedok je u sudnici vrlo uvjerljivo objasnio da se to dogodilo pod pritiskom JNA i u strahu od zločina koje su činile srpske snage.

"Gospodine Miloševiću, nitko ne napušta svoj dom dobrovoljno. Građani Iloka su to učinili pod ultimatumom JNA, a od onih koji su ostali 1.500 je moralo idućih godina napustiti svoja ognjišta", rekao je Kraljević optuženom.

Prije svjedočenja Stipana Kraljevića, svoje je iskaz dovršio pukovnik Colm Doyle, Irac koji je 1991/92., bio na čelu Promatračke misije EZ-a (ECMM) i potom osobni predstavnik europskog mirovnog posrednika lorda Petera Carringtona.

Milošević je u protuispitivanju konfrontirao Doylov iskaz o srpskim napadima na Sarajevo s izvješćima zapovjednika UNPROFOR-a, nastojeći dokazati jednaku odgovornost sukobljenih strana.

Doyle je uglavnom odbijao komentirati takva pitanja, a sudac Richard May opomenuo je optuženog da time "ništa nije utvrdio i da raspravlja sa svjedokom kako bi iznio vlastite stavove".

Milošević je pitao i da li je promatračka misija znala za nazočnost HV u BiH, a on je odgovorio kako je "bilo slučajeva ulaska vojnika iz Hrvatske u zapadnu Hercegovinu i da ih je to zabrinjavalo".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara