Na suđenju Miloševiću svjedok s Ovčare i zaštićeni svjedok B-127

NA HAAŠKOM suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću optužba je u srijedu izvela svjedoka Emila Čakalića, koji je govorio o stradanju zarobljenika iz Vukovarske bolnice i zaštićenog svjedoka B-127, umirovljenog časnika JNA i vojske Republike Srpske (VRS) koji je svjedočio o punoj povezanosti s Vojskom Jugoslavije (VJ) 90ih godina.

Čakalić je rekao da je posljednja tri dana prije pada Vukovara 19. studenoga 1991. proveo u bolnici, gdje je zarobljen zajedno s više od 250 ranjenika i članova osoblja, po zapovijedi majora JNA Veselina Šljivančanina, uz kojeg je u bolnici vidio i kapetana Miroslava Radića.

Nakon zarobljavanja odvedeni su autobusima u krug vojarne JNA u Vukovaru, a potom na farmu Ovčara gdje su zlostavljani i ubijani i gdje je pred hangarom sa zarobljenicima vidio pukovnika JNA Milu Mrkšića i još dva potpukovnika, kazao je.

Šljivančanin, Radić i Mrkšić, u Haškom sudu (ICTY) čekaju suđenje za pokolj više od 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari izvršen 20. studenoga, a Ovčara je najteži pojedinačni ratni zločin na Miloševićevoj optužnici za Hrvatsku.

Svjedoka je na Ovčari spasio jedan pripadnik TO, nakon čega je odvezen u zgradu Veleprometa u Vukovaru, u kojoj su također likvidirani zarobljenici. Njemu i drugoj šestorici zarobljenika "jedan kapetan KOS-a je rekao da idu u vojarnu jer će ih četnici poubijati", ispričao je.

Čakalić je rekao kako je iz vojarne u konvoju autobusa odveden u logor u Srijemskoj Mitrovici, koji je držala JNA, gdje je bio zatočen i premlaćivan te vidio ubojstva zarobljenika.

Optuženi Milošević je u protuispitivanju tražio od svjedoka da potvrdi "korektno" držanje časnika i vojnika JNA prema zarobljenicima, prebacujući krivnju na paravojne snage, no Čakalić je rekao kako to može reći "samo za neke pojedince".

Po Miloševiću je nemoguće da je svjedok vidio Mrkšića na Ovčari, na što je Čakalić rekao kako ga je sigurno vidio i da je "jedan četnik rekao da dolazi pukovnik Mrkšić" a u logoru ga je prepoznao na naslovnici lista "Narodna armija".

Tužitelj Marc McEean je na kraju svjedočenja izvijestio raspravno vijeće da su zastupnici optužbe Čakaliću uoči svjedočenja pokazali više Mrkšićevih fotografija, ali ga on nije prepoznao kao časnika JNA kojeg je vidio na Ovčari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svjedok B-127, bivši časnik JNA i VRS iz Banje Luke, govorio je o

kadrovskoj, financijskoj i logističkoj ovisnosti VRS o Beogradu nakon formalnog povlačenja JNA iz BiH u proljeće 1992.

Nakon povlačenje JNA izmjenjeni su nazivi jedinica, dodan neki broj i one su postale jedinicama VRS, a ostala im je većina opreme kao i ona povučena iz Slovenije i Hrvatske, rekao je B-127. Pri pretvorbi JNA u VRS časnici rodom iz BiH su iz SRJ prebačeni u RS, a dio onih rodom iz Srbije vraćeni su u SRJ.

Opisao je kako je tijekom cijeloga rata, iako časnik VRS na službi u Banja Luci, sve dokumente, plaću i doprinose primao preko 30. Kadrovskog centra iz Beograda kao da je na službi u Vojnoj pošti 3001. u Beogradu. Njegovu evidenciju tužitelj je uveo kao dokaz.

30. Kadrovski centar osnovan je u glavnom stožeru JNA početkom rata u BiH, rekao je B-127, koji je i umirovljen rješenjem toga centra.

B-127 je svjedočio i o srpskom zauzimanju Banje Luke u proljeće 1992., otpuštanju nesrba, rušenju džamija i katoličkih crkava, te angažiranju pričuvnog sastava VJ i "arkanovaca" u ratu u BiH.

Također je opisao zajedničko djelovanje ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane SRJ, RS i tzv. RSK, kao i instrukcije za neopaženo kršenje "zone zabrane leta" koju je proglasio UN.

Svjedok B-127 nastavit će svoj iskaz u utorak, do kada traje stanka na suđenju Miloševiću, zbog Plenarne sjednice sudaca ICTY-a.

(Hina) dh sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara