Na suđenju Zagorcu i Kakariguju svjedočio načelnik pravnih poslova MORHA-a

SUĐENJE dvojici umirovljenih generala Vladimiru Zagorcu i Matku Kakarigiju, te još trojici optuženih za gospodarske zlouporabe, kojima je Ministarstvo obrane, po optužnici, oštećeno za oko 12 milijuna kuna, danas je nastavljeno svjedočenjem načelnika pravnih poslova MORH-a Tome Bogovića.

Bogović, koji je od 1996. do 1999. radio u kabinetu savjetnika za vojne poslove tadašnjeg predsjednika Republike Franje Tuđmana, rekao je da mu ništa nije poznato u vezi sporne obnove vikendice Antuna Šporera u Novigradu, te da čak ne zna niti je li to mjesto bilo na crti bojišnice.

Objašnjavajući proceduru oko podnošenja zahtjeva za obnovu kuće koju je oštetila Hrvatska vojska, Bogović je rekao da se zahtjev za obnovu morao uputiti pravnoj službi MORH-a, koja je nakon provjere podatke slala Državnom pravobraniteljstvu. Nakon toga odlučivalo se o nagodbi ili pokretanju sudske parnice, kazao je Bogović.

Dodao je kako se obnova kuće mogla tražiti čak i ako šteta nije nastala od ratnog djelovanja, ukoliko ju je počinila vojna osoba.

Stanovnik Novigrada, svjedok Ivica Hercigonja ustvrdio je da su nakon oslobođenja tog mjesta, vojnom akcijom ´Maslenica´, gotovo sve kuće bile oštećene.

Dodao je da je vidio kako su pripadnici HV-a iz mnogih kuća krali namještaj, vrata i prozore, no da to nije bio slučaj sa Šporerovom kućom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na njegovoj su kući bili oštećeni krovište i dvorište, a na pročelju kuću bili su vidljivi tragovi ´gelera´, kazao je svjedok.

Na pitanje predsjednika sudskog vijeća Dražena Tripala je li Šporerova kuća bila bolje uređena prije ili nakon rata, Hercigonja je rekao da je nakon rata kuća ´ušminkanija´ nego ranije.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebao svjedočiti zadarski nogometni sudac Reno Sinovčić.

Bivšeg načelnika Uprave za graditeljstvo MORH-a Matka Kakarigija, bivšega pomoćnika ministra obrane za opremanje i nabavu Vladimira Zagorca i umirovljenoga brigadira i Kakarigijeva pomoćnika Jurja Vojkovića optužnica tereti da su 1997. nezakonito omogućili obnovu vikendice i teniskog igrališta bivšem potpredsjedniku zagrebačke Gradske skupštine Antunu Šporeru.

Šporer, za kojega se nagađalo da je time ´nagrađen´ jer je kao vijećnik HSS-a glasovao za HDZ i osigurao mu većinu u Gradskoj skupštini, optužnica tereti da je trojicu časnika HV-a poticao na zlouporabu položaja i ovlasti. Kakarigi je optužen da je u dogovoru s optuženim Leom Kuretom neovlašteno novcem MORH-a platio 98.000 kuna tvrtki ´Građenju´ za gradnju šetališta na otoku Svetom Klementu. Kakarigi je optužen i da je za oko 11 milijuna kuna oštetio MORH kupnjom 50 stanova namijenjenih stradalnicima Domovinskog rata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara