Na trećem haškom suđenju za Srebrenicu Sudsko vijeće prekinulo uvodnu riječ Carle Del Ponte

Na trećem haškom suđenju za Srebrenicu Sudsko vijeće prekinulo uvodnu riječ Carle Del Ponte
HAŠKO suđenje sedmorici vojnih i policijskih zapovjednika bosanskih Srba, optuženih za zločine počinjene u Srebrenici 1995. godine, počelo je u petak prijepodne u Haagu bez "uvodnih riječi" glavne haške tužiteljice, koja je poslije nekoliko izgovorenih rečenica prekinuta prigovorima branitelja optuženih, javila je agencija Sense.

Nakon što je predsjedatelj Sudskog vijeća Carmel Agius dao riječ Carli Del Ponte, na trećem haškom suđenju za zločine u Srebrenici, obrana se usprotivila njezinom obraćanju tvrdeći da to nije u redu jer je Vijeće najavilo da će suđenje biti "otvoreno proceduralnim pitanjima", a ne uvodnim riječima.

U nekoliko rečenica koje je izrekla, prije nego što je prekinuta, Del Ponte je govorila o svom posjetu groblju u Potočarima gdje je na jedanaestu godišnjicu srebreničkih zločina pokopano još 500 žrtava masakra iz 1995. godine čiji su posmrtni ostaci otkriveni i identificirani u posljednjih godinu dana.

Obrana se usprotivila njezinu govoru jer je tužiteljstvo najavilo, na posljednjoj statusnoj konferenciji održanoj prije tjedan dana, da će uvodne riječi održati 21. kolovoza. Stoga je Sudsko vijeće, nakon što se glavna haška tužiteljica izjasnila da je njezino obraćanje dio uvodnih riječi tužiteljstva, odlučilo zaključiti današnju sjednicu i zakazalo nastavak za 21. kolovoza.

Haški sud optužio je Vujadina Popovića, Ljubišu Bearu, Ljubomira Borovčanina, Dragu Nikolića, Vinka Pandurevića, Milana Gvera i Radivoja Miletića za srebreničke zločine iz srpnja 1995. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara