Na Wall Streetu korigirani naniže S&P i Nasdaq indeks

Na Wall Streetu korigirani naniže S&P i Nasdaq indeks
Foto: EPA

OŠTAR pad cijena dionica tehnoloških divova poput Amazona i Microsofta u ponedjeljak je na Wall Streetu povukla naniže S&P 500 i Nasdaq indeks, ukazujući na nervozu investitora uoči sezone objave poslovnih rezultata kompanija za drugo tromjesečje.

S&P 500 indeks oslabio je 0,94 posto, završivši trgovanje na 3155 bodova, a Nasdaq za 2,13 posto, na 10.390 bodova. Istodobno, Dow Jones ojačao je blagih 0,04 posto, na 26.085 bodova.

S&P 500 tijekom dana dosegnuo je nakratko najvišu razinu od 25. veljače prije nego je korigiran naniže. Taj indeks oporavio se od sredine ožujka za 40 posto, unatoč brzom širenju zaraze covidom-19 u Arizoni, Kaliforniji, Teksasu i ostalih 35 saveznih američkih država.

Jučer su najviše na Wall Streetu pale cijene onih dionica koje su proteklih mjeseci najviše porasle, poput Amazona, Microsofta, Nvidie i Facebooka. Prodaja dionica ubrzala se nakon što je kalifornijski guverner Gavin Newsom naredio ponovno zatvaranje gospodarskih aktivnosti, prije svega kafića i restorana, crkvi, teretana i frizerskih salona u pandemijom najteže pogođenim dijelovima zemlje.

"Uzlet Wall Streeta predvodila je šačica zvučnih dionica. Imali smo naslove o covidu i otpuštanjima zbog zatvaranja gospodarstva. Konačno je sve došlo na naplatu", kaže Michael O'Rourke, strateg pri investicijskom društvu JonesTrading.

Cijena dionice Tesle potonula je 3,1 posto, nakon što je tijekom trgovanja skočila 16 posto. Dionica tog proizvođača električnih vozila imala je nevjerojatan cjenovni uzlet u posljednja dva tjedna jer se investitori nadaju da bi mogao izvijestiti o dobiti u drugom tromjesečju i da bi potencijalno ta dionica mogla biti uključena u S&P 500 indeks.

Indeks straha VIX porastao je jučer 4,8 bodova, na najvišu razinu od 26. lipnja, što ukazuje da su investitori zabrinuti pred početak objave sezone poslovnih rezultata, koja bi mogla pokazati najveći pad korporativnih zarada još od financijske krize 2008. Ovoga tjedna u fokusu će biti objava poslovnih rezultata velikih američkih banaka.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks spustio se u utorak 0,91 posto, na 22.576 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara