Na Wall Streetu rekordi nakon dobrih gospodarskih vijesti

Na Wall Streetu rekordi nakon dobrih gospodarskih vijesti
Ilustracija: EPA

NA WALL Streetu je jučer S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti jer su ulagače ohrabrili dobri gospodarski pokazatelji i poslovni rezultati kompanija, pa je širenje koronavirusa bilo u drugom planu.

Dow Jones ojačao je 483 boda ili 1,68 posto, na 29.290 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,13 posto, na rekordnih 3334 boda, a Nasdaq indeks 0,43 posto, na rekordnih 9508 bodova.

Dobri podaci iz američkog gospodarstva

Rekordni dosezi S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuju boljim nego što se očekivalo pokazateljima iz američkog gospodarstva.

Agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je jučer da je u siječnju broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za čak 291.000, najviše još od polovice 2015. godine.

Drugo je izvješće, pak, pokazalo da su u prošlom mjesecu ojačale i aktivnosti u uslužnom sektoru, što pokazuje da bi se i ove godine mogao nastaviti solidan rast gospodarstva.

Zahvaljujući tome, posljednjih su dana burzovni indeksi nadoknadili sve gubitke od prethodnoga tjedna, kada su tržišta bila pod pritiskom zbog širenja koronavirusa.

„Malo je alternativa dionicama u ovom okruženju s niskim kamatnim stopama. Stoga će investitori ulagati na tržištu dionica sve dok gospodarstvo bude raslo“, kaže Rick Meckler, partner u tvrtki Cherry Lane Investments.

Pozitivno su na tržište utjecala i kvartalna poslovna izvješća kompanija.

Bolji poslovni rezultati

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, ostvarila je bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku 1,6 posto veće nego godinu dana prije, dok su na početku sezona objava poslovnih rezultata očekivali pad zarada za 0,6 posto.

Zbog toga su vijesti o širenju koronavirusa u Kini jučer bile u drugom planu.

Ulagači se nadaju da negativne posljedice po kinesko i svjetsko gospodarstvo ipak neće biti tako velike koliko su se neki plašili.

Kineska središnja banka uvela je niz mjera za podršku gospodarstvu pa je tako smanjila neke od ključnih kamatnih stopa i ubrizgala na tržišta oko 242 milijarde dolara kako bi poboljšala likvidnost.

Analitičari kažu da tržište računa na to da će uskoro loše vijesti o koronavirusu dosegnuti vrhunac i da će uslijediti vijesti o poboljšanju situacije.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,57 posto, na 7482 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,48 posto, na 13.478 bodova, a pariški CAC 0,85 posto, na 5985 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara