Na Wall Streetu usporen pad cijena dionica

Na Wall Streetu usporen pad cijena dionica
Foto: EPA

NA WALL STREETU su Dow Jones i S&P 500 indeks pali i u srijedu, peti dan zaredom, no znatno sporije nego prethodnih dana, a ulagači i dalje najviše prate vijesti o širenju koronavirusa.

Dow Jones oslabio je 123 boda ili 0,46 posto, na 26.957 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,38 posto, na 3116 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,17 posto, na 8980 bodova.

U posljednjih pet dana ti su indeksi potonuli oko 8 posto, što je posljedica strahovanja ulagača od širenja koronavirusa izvan Kine.

U Kini se već danima broj novozaraženih i umrlih od tog virusa smanjuje, no virus se brzo širi izvan Kine pa je jučer prvi put broj novozaraženih izvan Kine bio veći od broja novozaraženih u toj zemlji.

Ulagači na Wall Streetu plaše se širenja virusa po SAD-u, nakon što je dan prije američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio da bi se trebali pripremiti za moguće širenje epidemije u SAD-u, pozivajući škole, tvrtke i lokalne vlasti da razmisle o mjerama opreza, kao što je otkazivanje javnih događanja.

„Glavna je priča da je usporen pad tržišta. Za razliku od rasprodaje proteklih dana, sada su ulagači razmislili nakon novih vijesti o virusu, a potom odlučili prikladno reagirati. Tržište je palo, ali ne previše”, kaže Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial Network.

U većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše u energetskom, 3 posto, što je posljedica pada cijena nafte.

Najviše je, pak, porastao tehnološki sektor, 0,4 posto.

Obujam trgovanja i dalje je velik, što ukazuje na povlačenje ulagača s tržišta.

Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 11,8 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 8,2 milijarde.

I na europskim je burzama zaustavljen oštar pad cijena dionica. Londonski FTSE indeks ojačao je jučer 0,35 posto, na 7042 boda, a pariški CAC 0,09 posto, na 5684 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,12 posto, na 12.774 boda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara