Načelnik američkog Združenog stožera ostaje iza izjave o "nemoralnoj" homoseksualnosti

Načelnik američkog Združenog stožera ostaje iza izjave o "nemoralnoj" homoseksualnosti

PETER PACE, marinski general i načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga, danas se odbio ispričati za svoju izjavu u kojoj tvrdi da je homoseksualnost "nemoralna".

Pace je tu izjavu dao u ponedjeljak dnevniku "Chicago Tribune" kada je upitan za mišljenje o politici "ne pitaj, ne govori", uvedenoj u američke oružane snage 1994. godine s namjerom da se homoseksualcima omogući vojna služba pod uvjetom da obznanjuju svoju seksualnu orijentaciju.

Tu je politiku uveo bivši predsjednik Clinton kao kompromis, nakon što je njegov plan da se homoseksualcima bezuvjetno dozvoli pristup vojsci naišao na žestok otpor vojnih krugova.

Pace je na pitanje treba li tu politiku promijeniti izjavio kako "prihvaćanje homoseksualnosti ne bi smjela biti politika američke vojske isto kao što to nije slučaj s preljubom", ukazavši na činjenicu da se preljub u američkoj vojsci oštro kažnjava.

Na Paceovu izjavu su se obrušili organizacije koje okupljaju homoseksualce, ali i mnogi liberalni političari, što se pogotovo odnosi na članove Demokratske stranke koja od početka godine ima većinu u Kongresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Martin T. Meehan, demokratski zastupnik iz Massachusettsa, najavio je kako će pokušati progurati zakonski prijedlog kojim bi se ukinula politika "ne pitaj, ne govori".

Borci za prava homoseksualaca kao argument navode da je na temelju nje "neprihvatljivo veliki" broj američkih oružanih snaga izbačen iz službe čim se otkrio njihov "alternativni životni stil". Kao dodatni argument se navodi da se među njima nalazi natprosječno veliki broj "stručnjaka", odnosno kadrova za kojima je danas velika potražnja u oružanim snagama. Tu se posebno navode osobe koje tečno govore arapski, perzijski i korejski jezik - odnosno koje za koje se pretpostavlja da će imati važnu ulogu u američkim ratovima u bliskoj budućnosti.

Pace, kojega su mnogi demokratski političari pozvali da se ispriča, a neki zatražili i njegovu ostavku, je današnjom izjavom rekao da "stoji iza svojih riječi", ali da se javnost pri tome više treba osvrnuti na njegovo "poštivanje današnjeg službenog stava vojske", a manje na "njegovo osobno mišljenje".

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara