nacionale manjine iskoristile pravo kandidature članova za samo 47 posto vijeća

Predsjednik Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) Ivica Crnić rekao je danas da su pripadnici nacionalnih manjina iskoristili pravo da predlože kandidate za 47 posto Vijeća nacionalnih manjina i za 28 posto svojih predstavnika.

Podnesene su kandidature za 220 od 469 mogućih vijeća i za 40 predstavnika od mogućih 140.

"Izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u županijama, gradovima i općinama prvi su izbori na kojima, na temelju Ustavnog zakona, pripadnici nacionalnih manjina biraju svoja vijeća i predstavnike u jedinicama lokalne i regionalne samouprave", rekao je Crnić na konferenciji za novinare.

Upozorio je da je riječ o vrlo složenim izborima jer se posebni izbori provode za svaku od 15 nacionalnih manjina koja je predložila kandidate za članove vijeća i predstavnike, i to na trima razinama - županijskoj, gradskoj i općinskoj.

Napomenuo je da se izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, premda se provode po istom zakonu, bitno razlikuju od izbora za predstavnička tijela lokalne samouprave jer su vijeća i predstavnici savjetodavna tijela u jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zato nije mogao niti predvidjeti hoće li Vlada raspisati dopunske izbore ondje gdje nacionalne manije nisu istaknule kandidate. Vlada to može, ali ne mora učiniti jer se može tumačiti da manjine nisu iskoristile pravo isticanja kandidata.

Prema izvodima iz biračkih popisa, pravo izlaska na te izbore na razini županija ima gotovo 320 tisuća birača. Taj je broj na razini gradova i općina manji i razlikuje se do grada do grada i od općine do općine, ovisno o broju pripadnika manjina i istaknutim kandidaturama.

"Ukupan broj birača zato ne mora odgovarati broju pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj", dodao je Crnić.

Za izbore nije relevantno ni kako se tko izjašnjavao u popisu stanovništva jer su to strogo privatni i tajni podaci, nego koja je nacionalna pripadnost upisana u birački popis, rekao je on.

Crnić je još rekao da je s Ministarstvom unutarnjih poslova dogovoreno da će izvještavati Državno izborno povjerenstvo o mogućim izgredima na biračkim mjestima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara