Nadbiskup Bozanić: Provedba ugovora između Hrvatske i Svete Stolice kasni

NADBISKUP zagrebački i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Josip Bozanić u sutrašnjem je razgovoru za "Novi list" u povodu 3. pastoralnog pohoda Svetog Oca Hrvatskoj ustvrdio da je odnos Crkve i države u Hrvatskoj u sadašnjem trenutku formalno korektan, ali i istaknuo da "provedba Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske u mnogim djelovima jako kasni".

Ocijenio je da se "na tom području očituje tromost i neučinkovitost državnih ustanova".

Na pitanje o njegovim saznanjima o "kotiranju" Hrvatske u europskim zemljama, Bozanić je rekao da je "potrebno dobro razlikovati stvari koje svatko mora sam riješiti u svojoj kući od onih koje unosi u zajedničke programe". Bozanić je kazao da "ne treba računati na izvanrednu pomoć izvana, jer ta neće doći", već da je potrebno "stalno aktivno pratiti i proučavati sliku i shvaćanje što ga drugi imaju o nama i konfrontirati to s onime što mi mislimo o sebi i onime što bismo željeli biti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nadbiskup je u razgovoru pod nazivom "Provedba Ugovora između Svete Stolice i Hrvatske jako kasni" rekao da je u Hrvatskoj potrebno još uvijek "čišćenje ostataka provincijskog i komunističkog mentaliteta" jer da su "slabo nosivi poeni koji se stječu blaćenjem prethodnika ili onoga koji je na drugoj strani, kao i umišljenost da sa mnom počinje svijet". Bozanić je ustvrdio da "ne bi bilo 2000. godine da nije bilo 1990. Treba poštivati državu i državne institucije" rekao je, zaključivši da "na sliku kakvu drugi imaju o nama ipak najviše utječemo mi svojim ispravnim ili pogrešnim postupcima, odnosno propustima".(Hina) dsil dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara