Nadbuskup zadarski Ivan Prenđa pozdravio na forumu Svetoga Oca

Zadarski nadbiskup Ivan Prenđa pozdravnim se govorom obratio Papi Ivanu Pavlu II. na zadarskom Forumu.

Govor objavljujemo u cijelosti.

Kako je velika Gospodine tvoja dobrota.

Sveti Oče!

U ime msgr. Marijana Oblaka, nadbiskupa u miru, svećenika, redovnika i redovnica, bogoslova, sjemeništaraca i okupljenog vjerničkog naroda kličem Vam - dobrodošli Sveti Oče u Zadar i Nadbiskupiju zadarsku.

Na povijesnom Forumu, u neposrednoj blizini katedrale sv. Stošije, u sjeni predromaničke rotonde sv. Donata, samostana koludrica Benediktinki sv. Marije iz doba hrvatskih narodnih vladara, biskupskog doma i plavoga mora, okupili smo se danas oko Vas s ljubavlju, poštovanjem i odanošću, vjernici ove nadbiskupije, hodočasnici iz drugih biskupija te predstavnici svjetovnih vlasti naše države, Zadarske županije i Grada Zadra.

Ovaj vjerni narod pozdravlja Vas glasom i srcem, gromoglasnom pjesmom, snažnijom od one kojom su naši pređi, 1177. godine pozdravili u ovome gradu, Vašega prethodnika Papu Aleksandra III. Vaš pastirski dolazak Sveti Oče u Zadar za nas je znak Vaše ljubavi prema nama. U Vama vidimo Petra koji utvrđuje svoju braću u vjeri.

Vi ste danas u srcu starodrevne nadbiskupije koja slavi 1700. godina mučeništva sv. Stošije, Anastazije, Rimljanke po porijeklu, Srijemkinje po mučeništvu. Duboki su naši kršćanski korijeni. Mi na njima gradimo naše vjerničko danas i naše sutra.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želim Vam također danas reći da još uvijek nosimo rane iz minulog XX. stoljeća koje je sa svoja tri rata ostavilo ozbiljne posljedice na ljudima i na sakralnim objektima. Tranzicijske teškoće, zajedničke s narodima istočne i Srednje Europe, nisu male. Izazovi potrošačkog mentaliteta uvelike su nazočni u našem društvu. I ova mjesna crkva snažno ih osjeća. Pogađaju posebno našu mladež. S druge strane, Sveti Oče, vidimo i živimo snažne znakove nade koji nas otvaraju budućnosti Božjoj i našoj.

Dolazite naime k nama u Godini kateheze odraslih, unutar trogodišnjeg pastoralnog plana. Vi Sveti Oče, već dvadeset pet godina, otkada ste na Petrovoj stolici, govorite neumorno o novoj evangelizaciji. Mi, danas, ovdje pred Vama možemo svjedočiti o njezinim plodovima. Imamo iskustvo koje Vam možemo posvjedočiti; vjeru, propovijedanu od apostola, prenošenu gotovo dva tisućljeta u župnim zajednicama, danas produbljujemo i prenosimo putem starih i novih crkvenih pokreta koje Vaša Svetost prihvaća i potiče.

Njihovim rastom u župnim zajednicama, raste vjera pojedinaca, umnažaju se obitelji koje prihvaćaju život i u kojima se rađaju duhovna zvanja. To je najbolje svjedočanstvo njihove vrijednosti u krilu jedne i jedinstvene Crkve Kristove, okupljenje oko Vas Kristova namjesnika na Zemlji i mjesnih biskupa diljem svijeta.

Sveti Oče Vaš pastirski pohod našoj Crkvi i našoj Domovini u znaku je upravo obitelji. Obitelj će biti u središtu pastoralnih napora Zadarske nadbiskupije u idućoj godini. I u Vašoj učiteljskoj nauci obitelj zauzima središnje mjesto. Želimo Vas slijediti umom, srcem i vjerom u ostvarivanju Božjega nauma s obitelji.

U gradu ste Sveti Oče u kojem je na svakom koraku, u sjajnim spomenicima umjetnosti vidljiva sinteza vjere i kulture. Po drevnom Sveučilištu, prvom hrvatskom, otaca Dominikanaca iz XIV. stoljeća i obnovljenom upravo ove sretne godine Vašega pohoda Zadru, vidljiva je sinteza znanosti i vjere. Kršćanstvo je dalo dušu ovome Gradu. U gradu ste iz kojega su, po mišljenju poljskog povjesnika Novackoga, prošli prvi misionari u Poljsku, krstili kneza Mieška i mnoge ljude. Krakow i Zadar povezuje sv. Hedviga, kraljica Poljske i Litve. sv. Hedviga Vas dočekuje u Zadru svojim likom, ovdje, na škrinji sv. Šimuna, Bogoprimaoca.

Sveti Oče dok Vam u ime svih vjernika ove nadbiskupije, obećajem vjernost Kristu, Vama i Crkvi, jer mi smo narod svetoga Petra, ovaj nezaboravni dan Vašega pohoda bit će izvor novih nadahnuća i poleta u životu ove mjesne Crkve. "Ovo je dan što ga učini Gospodin. Radujemo se u njemu" (Ps. 118, 24).

Hvala Sveti Oče, hvala, hvala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara