Nafta najskuplja od početka godine. Hoće li se odraziti i na cijenu goriva?

Nafta najskuplja od početka godine. Hoće li se odraziti i na cijenu goriva?
Foto: Press

USPRKOS sve lošijim pokazateljima stanja svjetskog gospodarstva i revizijama o globalnom gospodarskom rastu, cijena sirove nafte je u prvom tjednu travnja dostigla vrijednost od oko 64,5 dolara za barel, što je najviša vrijednost još od početka studenog 2018. godine. Hoće li se ovaj rast odraziti i na cijenu goriva, vidjet ćemo u narednom razdoblju. 

Fortrade je za sve koji žele naučiti kako trgovati cijenom nafte ili proširiti svoje znanje, pripremio besplatnu e-knjigu "Kako pametno investirati". Knjiga je prilagođena svim razinama znanja i možete je preuzeti preko linka ispod. 

Besplatnu e-knjigu "Kako pametno investirati" preuzmite ovdje.

Konstantne političke tenzije u Venezueli, prije svega borba za vlast između aktualnog predsjednika Nicolasa Madura i opozicijskog lidera Huana Guaidoa, utjecale su i na pad proizvodnje sirove nafte u ovoj važnoj državi članici organizacije OPEC. 

Na krizu u Venezueli nadovezao se i konflikt u još jednoj članici OPEC-a. Naime, u Libiji trenutačno eskalira sukob između službenih vlasti i pobunjenika, koje predvodi general Kalifa Haftar. Snage odane generalu približile su se glavnom gradu Tripoliju i mogle bi ugroziti međunarodno priznatu vladu Libije. U ovim sukobima naftni terminali prelaze iz kontrole jedne pod kontrolu druge strane, što usporava proizvodnju i distribuciju sirove nafte u toj zemlji. 
 

Pad proizvodnje bilježi se i u Iranu, koji je pod sankcijama SAD od studenoga prošle godine, te su i iz te zemlje značajno umanjene isporuke kupcima diljem svijeta. Osim toga, sporazum o ograničenju proizvodnje kartela OPEC, koji se primjenjuje od početka ove godine, odlično se provodi, što je sve zajedno poguralo cijenu sirove nafte na petomjesečni maksimum. 

Besplatnu e-knjigu "Kako pametno investirati" preuzmite ovdje.

Izvori: MT4 platforma, odjeljenje za analizu tržišta Fortrade, Bloomberg, Reuters.    

Fortrade Ltd je autoriziran i reguliran u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

CFD-i su kompleksni instrumenti i nose visoku razinu rizika od brzog gubljenja novca zbog upotrebe poluge. 84% retail klijenata gubi novac trgujući preko ovog providera. Trebali biste razmotriti razumijete li funkcioniranje CFD-a i možete li si priuštiti visoki rizik od gubitka novca. Možete izgubiti sva sredstva, no ne više nego što imate na racunu za trgovanje. Ovi proizvodi možda nece biti prikladni za sve klijente i stoga morate biti sigurni da ste razumjeli rizike, a potražite i neovisan savjet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu, tražbinu niti transakciju, glede bilo kojega financijskog instrumenta. Fortrade ne prihvaca bilo kakvu odgovornost za bilo kakvu uporabu ovih komentara niti za posljedice koje iz toga mogu proisteci. Ne daje se nikakvo uvjeravanje niti jamstvo za tocnost ili potpunost ovih podataka. Slijedom toga, svaka osoba koja postupi prema njima, radi to u potpunosti na vlastiti rizik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;