Nagodba s Hypo bankom i Astaldijem: Propusti države građane koštaju 80 milijuna eura

Nagodba s Hypo bankom i Astaldijem: Propusti države građane koštaju 80 milijuna eura

VLADA će na kraju nakon dvije presude arbitražnih sudova morati isplatiti više od 78 milijuna eura Hypo banci i talijanskoj građevinskoj tvrtki Astaldi, saznaje se iz izvora bliskih Vladi.

Nakon pregovora Hypo banka je pristala na isplatu 20 posto manjeg iznosa od onog dosuđenog iznosa je prema odluci londonskog arbitra iznosio 44 milijuna eura. Odštetu od 34,5 milijuna eura u 12 rata će Hypo banci isplatiti DAB iz svoje vlastite imovine, ali i iza nje stoje hrvatski porezni obveznici.

Zbog otkazanog posla na autocesti Zagreb-Goričan Hrvatska će Astaldiju isplatiti 44,3 milijuna eura, što će se platiti u tri rate i to iz državnog proračuna.

Vlada bi ove nagodbe trebala potpisati na sutrašnjoj sjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hypo Group Alpe Adria 2003. godine tužila je DAB zbog netočnih podataka o stanju u Slavonskoj banci pri preuzimanju 35 posto te banke od dotadašnjeg vlasnika, EBRD-a.  Arbitražni sud u Londonu prošle je godine odlučio da Hrvatska Hypo banci mora isplatiti 40 milijuna eura odštete.

Zbog nevaljalih ugovora za autocestu Zagreb - Goričan s kraja 90-ih talijanska tvrtka Astaldi tužila je Hrvatsku za oko 37 milijuna eura. Prema odluci Arbitražnog suda u Beču iz 2007. Hrvatska je Astaldiju, s kamatama, dužna 64 milijuna eura. Oba slučaja potjrču iz doba Vlade Zlatka mateše.

U oba slučaja hrvatska strana odustala je od nagodbe prije donošenja presude u arbitraži i tako na kraju bila prisiljena poštovati odluke arbitara.

D.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara