Nagrađivani novinar odvajanje djece od roditelja usporedio s ustaškim zločinima

Nagrađivani novinar odvajanje djece od roditelja usporedio s ustaškim zločinima
Foto: EPA/YouTube

POZNATI i nagrađivani američki novinar Jeremy Scahill je u novoj epizodi svog podcasta Intercepted politiku administracije Donalda Trumpa da odvaja djecu od roditelja migranata usporedio s praksom u zločinačkoj tvorevini NDH, konkretno s logorom za djecu koji su ustaše tijekom Drugog svjetskog rata držali u Sisku.

U epizodi nazvanoj Administration of Hate Scahill na početku citira svjedočenje djelatnika Crvenog križa o tome što je vidio u jednom logoru za djecu, isprva ne navodeći o kojem je logoru riječ. Scahill ističe da su vlasti to mjesto opisivale kao “sklonište za djecu izbjeglice”, te prenosi svjedočenje djelatnika Crvenog križa: “Nedaleko od ambulante, iz druge barake mogao se čuti tužni plač djece. U njoj je na golom podu bilo oko 400 djece - od novorođenčadi, djece stare nekoliko tjedana ili mjeseci pa sve do onih od 10 godina. Koliko je djece tu došlo i što se sa svima njima događalo, više se ne može saznati. Djeca smještena u dječje barake neutješno su plakala i zazivala svoje majke, koje su bile udaljene nekoliko koraka, ali fašistički kriminalci nisu dali majkama da priđu svojoj djeci.”

Ustaški logor za djecu u Sisku

Scahill onda otkriva kako je riječ o svjedočenju djelatnika Crvenog križa o onome što je vidio u “fašističkoj Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata”, te da to “nije bilo sklonište za izbjeglu djecu nego koncentracijski logor u Sisku koji su vodili ustaški fašisti saveznici Hitlera”. Scahill podsjeća da je dječji logor u Sisku osnovan 1942., na početku s 900 djece u njemu, “većinom Srba”, te da je u njemu na vrhuncu bilo više od šest tisuća djece, od kojih je umrlo između 1100 i 1600. Podsjeća se i da su nacisti imali logore za djecu, te da su u jednoj prilici zatvorenicima u jednom od njih naredili da na brzinu izgrade dječje selo kako bi prevarili ljude iz Crvenog križa o tome u kakvim se uvjetima živjelo.

Scahill ističe da je politika Trumpove administracije koja razdvaja djecu od roditelja migranata, te ih onda šalje u kavezima na mjesta koja nemaju često ni osnovne uvjete za život, dio prakse koja nažalost nije nepoznata u ljudskoj povijesti, ali i da ne treba inzistirati na usporedbi s ustašama ili nacistima, jer se Trump u svojoj bešćutnosti donekle oslanja i na mračne strane američke povijesti.

Jeremy Scahill je inače novinar The Intercepta, čiji je dokumentarni film Dirty Wars bio nominiran za Oscara, a za svoj novinarski rad dobio je uglednu nagradu The George Polk Book Award. Devedesetih je izvještavao s prostora bivše Jugoslavije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara