Najavljen postupak za oslobođenje poreza obiteljskih mirovina roditelja poginulih branitelja

ZAJEDNICA udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata najavila je da će uskoro pokrenuti postupak kojim bi se njihove obiteljske mirovine, koje primaju temeljem pogibije njihove djece, mogle osloboditi poreznih opterećenja.

Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj nakon izvještajnog sabora Zajednice predsjednik Mario Marot rekao je da su nakon sastanka s premijerom Račanom koji ih je primio prije petnaestak dana dobili načelnu suglasnost da Vlada u saborsku proceduru uputi izmjene i dopune zakona o porezu na mirovine.

Oporezivanje obiteljskih mirovina, temeljem važećeg Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, bio je jedan od glavnih razloga nezadovoljstva roditelja poginulih branitelja, istaknuo je Marot i dodao da u tome imaju potporu iz drugih udruga iz Domovinskog rata.

Marot je rekao da su roditelji nezadovoljni i sporim i birokratskim postupkom revizije obiteljskih mirovina koji, prema njegovim riječima, traju od 9 do 11 mjeseci.

Tijekom tog razdoblja roditelji poginulog branitelja nemaju nikakva materijalna prava a mnogima je to i jedini izvor prihoda, naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zauzeo se za bolju komunikaciju između Ministarstva hrvatskih branitelja i udruga iz Domovinskog rata te najavio zajedničke nastupe Zajednice udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata s predstavnicima Republičke koordinacije udruga iz Domovinskog rata.

Zajednički nastup Zajednica udruga roditelja s drugim braniteljskim udrugama jedan je od zaključaka današnjega sabora.

Marot je izrazio i nezadovoljstvo činjenicom da današnjem Saboru nije nazočio nitko iz Ureda Predsjednika, Vlade i Sabora, ocijenivši to nemoralnim.

Na današnjem saboru Zajednice, na kojem je sudjelovalo 130 izaslanika, mnogi su iskazali nezadovoljstvo birokratskim odnosom državnih institucija i društva prema problemima roditelja poginulih branitelja i Domovinskom ratu uopće.

(Hina) aš az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara