Najavljeno temeljito komunalno uređenje dalmatinskih voda

DIREKTOR Vodoopskrbnog odjela Dalmatinskih slijevova Hrvatskih voda Branko Peaković najavio je danas velike zahvate u komunalnom uređenju dalmatinskih voda u iduće tri godine.

Ova godina proglašena je Međunarodnom godinom slatkih voda, a Hrvatska se sa 144 litre prosječne dnevne potrošnje vode po stanovniku i stotinu puta većim zalihama od potreba ubraja među zemlje bogate vodom.

Direktor Peaković na današnjoj je konferenciji za novinstvo naglasio je da se očekuju veliki zahvati u očuvanju i zaštiti voda u Hrvatskoj, a napose na obali i na otocima, području koje pokriva Vodoopskrbni odjel Dalmatinskih slijevova sa sjedištem u Splitu.

Najavio je da će Dalmacija vrlo brzo postati velikim gradilištem, jer tek polovica njezinih stanovnika ima djelomično uređenu kanalizaciju, a nema ni uređaja za pročišćavanje i odvodnju. To svjedoči o niskom komunalnom standardu, dodao je.

Dio tog posla financirat će Svjetska banka zajmom od 100 milijuna dolara, rekao je Peaković, najavivši nabavu uređaja za odvodnju i pročišćavanje voda, posebno u Šibeniku i Dugopolju-Klis.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako bi i lokalne zajednice i komunalna poduzeća morali dosta ulagati u obnovu dotrajale vodoopskrbne mreže koja zbog toga stvara velike gubitke.

Ulaganja u vodopskrbu bit će najveća u Dalmatinskoj zagori. Oko milijun i pol kuna uložit će se u kralježnicu sustava - crpnu stanicu Ruda te u vodovode u sjevernoj, srednjoj i južnoj Dalmaciji.

Planirani su i zahvati na magistralnim cjevovodima, posebno na područjima od posebne državne skrbi.

Hrvatske će vode, kazao je Peaković, uložiti oko 29 milijuna kuna u vodoopskrbu i kanalizacijski sustav na jadranskim otocima u sklopu projekta razvoja hrvatskih otoka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara