"Najgora stvar koja nam se mogla dogoditi": Šuker se iz SAD-a vraća s 1,5 mil dolara!

"Najgora stvar koja nam se mogla dogoditi": Šuker se iz SAD-a vraća s 1,5 mil dolara!

Tekst: J.C.
Foto: Goran Mehkek / Cropix

MINISTAR financija Ivan Šuker novinarima u New Yorku se pohvalio kako je Amerikancima uspio "utopiti" obveznice u vrijednosti od čak 1,5 milijardi dolara! Rok dospjeća državnih obveznica je 10 godina, a ukupna kamata je 6,75 posto, objašnjava Šuker, koji ovo dodatno zaduženje smatra velikim uspjehom zato što se "potvrdilo da postoji interes američkih investitora za ulaganja u Hrvatsku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa Šukerovim procjenama zasigurno se neće složiti guverner Hrvatske narodne banke. Željko Rohatinski na nedavnom je skupu "Dan velikih planova" rekao kako je "Šukerov povratak iz SAD-a s milijardu dolara, eura ili čega već" najgora moguća stvar koja nam se može dogoditi! Rohatinski, naime, tumači kako je vanjskih dug ionako već vrtoglavo narastao pa će dogodine iznositi 100 posto BDP-a, što ne može pozitivno utjecati na kreditni rejting države, zbog čega je procijenio da nam dodatna zaduženja nisu potrebna.

Ministar financija se očito ne slaže s Rohatinskim. "Obveznice ne bi izdavali da nije potrebno", kaže Šuker koji je tijekom posljednjih nekoliko dana održao 26 sastanka s više od 150 investitora koji su, kako kaže, pokazali interes za kupnju obveznica i do tri milijarde dolara. "Svi su pohvalili Hrvatsku na vođenju financijske i ekonomske politike", oduševljeno je pričao Šuker koji je svoju turneju po Los Angelesu, Bostonu i New Yorku završio sastankom u poznatoj banci JP Morgan Chase.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara