Najjače Saddamovo oružje - američka averzija prema gubicima

U PREDVEČERJE Zaljevskog rata 1991. irački predsjednik Saddam Hussein rekao je američkom otpravniku poslova u Bagdadu Josephu Wilsonu: "Vaše društvo ne može podnijeti 10.000 žrtava".

Saddam je izgubio rat. No bio je u pravu i pri ponovom sučeljavanju sa Sjedinjenim Državama pravi iste kalkulacije.

"Zaljevski rat 1991. stvorio je nerealna očekivanja prema broju ratnih gubitaka, ne samo u javnosti već i u vojnim strukturama", ocijenili su Michael Gordon i general Bernard E. Trainor u knjizi "Rat generala".

"Pitanje koje je otvorio Zaljevski rat je mogu li zapovjednici biti dovoljno nemilosrdni da progone neprijatelja do krajnjih granica u televizijskom dobu, kada su ulozi manji od nacionalnog opstanka", pitaju se autori.

U dosadašnjih 11 dana rata u Iraku poginula su 42 američka i 25 britanskih vojnika, 17 američkih vojnika je nestalo, a sedam ih je zarobljeno, dok Britanci nemaju nestalih i zarobljenih.

Ukupno 67 poginulih i 17 nestalih od početka "Operacije iračka sloboda" daleko je od 358 poginulih na strani saveznika u Zaljevskom ratu 1991., no čini se da javnost, posebno američka, nije očekivala gomilanje gubitaka, posebno ne tim tempom.

Izbjegavanje gubitaka postalo je prioritet američkih ratnih operacija još od vremena Vijetnamskog rata u kojem je poginulo 58.000 američkih vojnika.

Krvava epizoda iz Mogadishua, od prije 10 godina, osvježila je zabrinutost za sigurnost američkih vojnika. U bici s lokalnom milicijom (po kojoj je snimljen film "Pad Crnog sokola") tada je u glavnom gradu Somalije poginulo 18 američkih vojnika.

U međuvremenu su izvedene dvije operacije koje su utjecale na promjenu kriterija o ratnim gubicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U zračnoj kampanji NATO-a na Kosovu 1999., izvedeno je 10.000 borbenih letova tijekom 78 dana - bez ijedne borbene žrtve na strani napadača - čime je otvoreno novo razdoblje "kirurškog ratovanja" u kojem se čizme na terenu ne čine potrebnima.

Taj je pristup potvrđen 2001. u Afganistanu, kada su američke snage intenzivnom uporabom zračne moći srušile talibanski režim.

Čini se da gubici u Iraku sada pobuđuju veću pozornost zahvaljujući i obećanjima da će to biti kratkrajan i čisto tehnički rat.

"Mislim da se radi o sveukupno niskoj stopi žrtava i stradalih, no problem je velika medijska pozornost, a viđamo i vrlo uznemirene obitelji čiji su članovi nestali ili poginuli", izjavila je za televizijsku postaju BBC Joanna Spear, s Kraljevske visoke škole u Londonu.

"To još više otežava posao političarima jer su oni obećali čisto tehnički rat koji će brzo završiti", kazala je.

Čini se da je britanska javnost nešto tolerantnija prema vojnim gubicima, nakon desetljeća gerilskog ratovanja u Sjevernoj Irskoj i Falklandskog rata 1982. kada je izgubila 236 vojnika.

No kao i SAD, i ona stavlja među svoje prioritete minimaliziranje vlastitih gubitaka u borbi kao i civilnih žrtava, posebno i zbog toga što ovaj rat uživa oskudnu političku potporu kod kuće i otvoreno neprijateljestvo u arapskom svijetu.

Saddam sve to zna i koristi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara