Najmanje 14 mrtvih u bombaškom napadu kod zračne luke u Kabulu

Najmanje 14 mrtvih u bombaškom napadu kod zračne luke u Kabulu
Foto: Hina/EPA

BOMBAŠ samoubojica ubio je najmanje 14 ljudi na ulazu u kabulsku zračnu luku nedugo nakon povratka afganistanskog potpredsjednika, generala Abdula Rašida Dostuma, iz egzila.

Šezdesetak ljudi, među kojima su civili i pripadnici sigurnosnih službi, ozlijeđeno je u napadu, izjavio je glasnogovornik kabulske policije Hašmat Stanakzai.

Eksplozija je odjeknula u vrijeme kada su se okupile Dostumove pristaše kako bi mu poželjeli dobrodošlicu nakon što je 14 mjeseci proveo u egzilu u Turskoj. On nije ozlijeđen u napadu jer je prošao područjem gdje je izvršen napad 15 minuta ranije.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Najib Daniš rekao je da je policija shvatila kako je riječ o bombašu samoubojici, ali da je detonirao pojas s eksplozivom prije nego što su ga uspjeli onesposobiti. 

Odgovornost za napad, čija je meta bio Dostum, preuzela je Islamska država (IS), javila je novinska agencija IS-a Amaq, a prenosi Reuters.

Dostum, uzbečki vojskovođa, napustio je Afganistan u svibnju 2017., prije nego što je počeo sudski postupak protiv njega zbog navodne otmice i mučenja političkog protivnika. Danas se vratio u zemlju nakon više od godinu dana boravka u Turskoj, gdje je navodno bio na liječenju.

Dostum se vratio kući u vrijeme pojačanih napetosti između vlade i uzbečke manjine nakon što su moćnog lokalnog zapovjednika bliskoga potpredsjedniku uhitile afganistanske specijalne snage 2. srpnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara