Najmanje 20 civila ubijeno u zračnom napadu u Afghanistanu

Najmanje 20 civila ubijeno u zračnom napadu u Afghanistanu
Ilustracija: Hina/EPA

NAJMANJE 20 afganistanskih civila, među kojima je bilo i 12-ero djece, ubijeno je u petak navečer u zračnom udaru na istoku Afganistana, rekli su lokalni dužnosnici.

Zračni napad na lokalnog zapodvjednika talibana Sharifa Mawiyu u istočnoj afganistanskoj pokrajini Kunaru posljednji je u nizu napada na istaknute vođe pobunjenika, uključujući i guvernera u sjeni strateški važne južne pokrajine Helmand koji je u ubijen 2. prosinca.

Afganistanske snage su ovoga mjeseca, uz potporu savjetnika i zračnih snaga SAD-a, ubile nekoliko vojnih zapovjednika talibana.

Ta je taktika povećala opasnost od stradanja civila, a Abdul Latif Fazly, dužnosnik pokrajinskih vlasti, rekao je da je u napadu u petak ubijeno 12-ero djece i osam žena, a ranjeno još 15 osoba.

Glasnogovornica NATO-ove misije je, međutim, zanijekala da je bilo civilnih žrtava, no rekla je i da je bilo ranjenih civila.

"Imamo izvješća da je u operaciji koju su vodile afganistanske snage, uz potporu zračnih udara snaga SAD-a, ubijeno više od 40 talibanskih boraca", rekla je Deborah Richardson. Napomenula je i da "talibani i dalje koriste civile kao štit".

Ona je rekla da SAD zračnim udarim pomaže u novoj afganistanskoj vojnoj strategiji napada na cijelu organizaciju talibana, od niže rangiranih boraca do vođa.

Ubijeno više desetaka talibana

Guverner Kunara Abdul Satar Mirzakwal je rekao da je u operaciji afganistanskih snaga ubijeno 38 pripadnika talibanskih snaga i al Kaide, među kojima i četiri strana državljana, a ranjeno još 12. On je rekao da je operacija bila usmjerena protiv Sharifa Mawiye, zapovjednika talibana za kojeg se vjeruje da gaji bliske odnose s al Kaidom.

On je rekao da je u napadu stradao nepoznat broj civila, no nije iznio pojedinosti o žrtvama.

"Znamo da je ubijeno više civila, uključujući žene i djecu, te šaljemo tim koji će utvrditi činjenice", rekao je. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara