Najmanje 80 osoba u uraganu vjerojatno izgubilo život

NAJMANJE 80 osoba vjerojatno je izgubilo život u okrugu Harrison u Mississippiju, jednom od najteže pogođenih područja u uraganu u ponedjeljak, izjavio je u utorak guverner te države Haley Barbour na tv postaji NBC naglasivši da su to još nepotvrđene informacije.

Zasad vlasti još nisu potvrdile smrt 54 osobe od čega 30 u Biloxiju, drugom gradu okruga nakon Gulfporta, koje su stradale kad se njihova zgrada urušila.

Šef savezne agencije za spašavanje u slučaju katastrofe Michael Brown kazao je na istoj postaji da će povratak u normalu u području opustošenom uraganom zahtijevati puno vremena.
To će biti dugotrajan i težak proces i trebat će uzeti u obzir i jako visoke temperature. U utorak je bilo 33 stupnja Celzijusa u New Orleansu, upozorio je on.

Analitičari osiguravajućih zavoda procjenjuju da bi štete koje je izazvao uragan mogle dosegnuti 26 milijardi dolara, što govori u prilog tezi da uragani postaju jednom od najskupljih elementarnih katastrofa.

Procjenu su dali stručnjaci AIR Worldweide osiguravajuće korporacije specijalizirane za štete nastale od elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa, koji su se bavili i najvećim dijelom likvidacija šteta nakon uragana Andrewa 1992. godine, koje su iznosile oko 15,5 milijardi dolara te ukupnih šteta od prošlogodišnjih uragana Charleya, Frances, Ivana i Jeanne koje su se zajedno popele na 22,9 milijarde dolara.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara