Najmanje četvero mrtvih na prosvjedima u Iraku

Najmanje četvero mrtvih na prosvjedima u Iraku
Foto: EPA

NAJMANJE četiri osobe su poginule, a nekoliko desetaka je ozlijeđeno kad su iračke snage sigurnosti u subotu napale glavno okupljalište prosvjednika u Bagdadu te protjerale prosvjednike iz južnih iračkih gradova. 

Nova akcija policije dogodila se nekoliko sati nakon što je klerik Moktada al-Sadr, popularan među milijunima Iračana, povukao podršku protuvladinim prosvjednicima. 

Sadr, čelnik najveće koalicije u iračkom parlamentu, dan ranije je pozvao građane na ulice kako bi se usprotivili prisutnosti američke vojske na iračkom tlu.  

Skup nije imao veze s višemjesečnim prosvjedima, no njegovi pobornici često su štitili protuvladine demonstracije od snaga sigurnosti i neidentificiranih naoružanih napadača. 

U subotu su se povukli s poprišta skupova, a iračke snage sigurnosti ubrzo su počele uklanjati betonske barijere u blizini bagdadskog Trga Tahrir na kojem se protuvladini prosvjednici okupljaju mjesecima. 

U iračkoj prijestolnici ubijena je najmanje jedna, a ozlijeđeno više od 30 osoba, a još troje je ubijeno u južnom gradu Nasiriji kad su snage sigurnosti preuzele most na kojem su danima bili nezadovoljni građani. 

Iračka policija je preko noći izvela akciju i u južnom gradu Basri gdje je potjerala prosvjednike i postavila svoje snage kako se oni ne mogu vratiti na lokacije gdje su kampirali. Uhićeno je najmanje 16 prosvjednika. 

Od početka protuvladinih prosvjeda 1. listopada u Iraku je ubijeno više od 450 ljudi. Policija često koristi prave metke i suzavac. 

U zemlji s ogromnim rezervama nafte i raširenim siromaštvom prosvjednici traže odlazak cjelokupne vladajuće elite i prekid stranih intervencija u politiku, posebice Irana koji dominira državnim institucijama od zbacivanja Sadama Huseina 2003. godine. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara