Najniža nezaposlenost u dvije godine: U ožujku otvoreno 216 tisuća radnih mjesta u SAD-u

Foto: AFP

STOPA nezaposlenosti u SAD-u ožujku je pala na najnižu razinu u dvije godine od 8,8 posto.

Mjesec ranije je stopa bila 8,9 posto, a ona pada već četvrti mjesec zaredom. U tih četiri mjeseca je pala za gotovo cijeli jedan posto. Gospodarstvo SAD-a je u ožujku stvorilo 216 tisuća novih radnih mjesta, izvijestilo je američko Ministarstvo rada. To je više radnih mjesta nego su stručnjaci očekivali.

Oporavak ekonomije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To nagovještava oporavak ekonomije", kazao je David Sloan iz IFR Economicsa, piše BBC. Najviše novih poslova je stvoreno u privatnom sektoru, tvornicama, trgovinama i zdravstvenoj skrbi, kao i u obrazovanju. Novi poslovi u privatnom sektoru "pokrili" su gubitak u javnom sektoru koji je uglavnom nastao zbog štednje lokalnih vlada.

"Očito je da su brojke dobre te se može nadati da ćemo u narednim mjesecima vidjeti nastavak rasta tržišta", kazao je glavni ekonomist za svjetsku ekonomiju organizacije Economic Outlook Gropu Bernard Baumohl.

U recesiji izgubljeno 7,5 milijuna radnih mjesta

Ako se ovaj trend otvaranja novih poslova nastavi kao što očekuju mnogi ekonomisti, do kraja godine bi se moglo stvoriti radno mjesto za još 2,5 milijuna američkih radnika. Od početka recesije SAD je izgubio čak 7,5 milijuna radnih mjesta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara