Najnoviji izborni rezultati iz Srbije: Radikalima mandat više, LDP-u mandat manje

VEČERAŠNJI privremeni službeni rezultati srpskih izbora sugeriraju male, ali u svjetlu koalicijskih pregovora i ne tako beznačajne, pomake u broju mandata pojedinih stranaka.

Prema rezultatima sa 99,58 posto obrađenih birališta, relativni pobjednik je lista Za evropsku Srbiju na čelu s Borisom Tadićem, koja je osvojila 38,44 posto glasova, odnosno preračunato 102 mandata. Demokratski blok je tako za jedan mandat "kraći" od jučerašnjih procjena, kada je mogao računati na 103 mjesta u Narodnoj skupštini. Ta se brojka već bila smanjila tijekom dana.

Srpska radikalna stranka ima 29,36 posto glasova, što je preračunato u 78 mandata, odnosno jedan više nego u procjenama koje su bile aktualne tokom današnjeg dana.

S druge strane je lista Liberalno-demokratske partije pala na 5,24 posto ili 13 mandata, odnosno mandat manje nego procjene koje su bile aktualne tijekom dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod svih ostalih lista nema nikakvih izmjena - DSS-NS ima 11,59 posto (30 mandata), a SPS-PUPS-JS 7,60 posto (20 mandata). Od manjinskih stranaka u Skupštinu ulaze Mađarska koalicija s 1,83 posto (4 mandata), Bošnjačka koalicija s 0,92 posto (2 mandata) i Koalicija Albanaca Preševske doline s 0,39 posto (1 mandat).

Demokratski blok s LDP-om i manjinama trenutno može računati na 122 mandata, što znači da mu treba 4 mandata ukoliko želi sastaviti vladu.

Jedinstvena Srbija, odnosno Dragan Marković "Palma", o kome se najviše govore kao mogućem prebjegu iz SPS-ovog bloka na proeuropsku stranu, ima samo 3 mandata.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara