Najprije proračun pa onda rekonstrukcija: Ministri koji "vise" su Jandroković, Polančec i Kalmeta

Tekst: P.Vidov
Foto: Željko Šop / Cropix

"DONOŠENJE proračuna za iduću godinu bit će vrlo težak posao", najavila je Jadranka Kosor novinarima u Saboru koje je zanimalo kojim se ministrima drma fotelja. Premijerka je objasnila kako proračun u ovom trenutku ima prioritet, a nakon toga će razmišljati o potencijalnoj rekonstrukciji Vlade.

Iako premijerka nije potvrdila da će neki ministri ostati bez svojih resora, iz njenih je riječi sasvim jasno da ničiji položaj nije zacementiran. "Kad i ako bude potrebe za promjenama bilo koga, to će se i dogoditi. No, sada se svi moramo fokusirati na proračun, pri čemu me svi ministri podržavaju i trude se dovršiti taj posao", najavila je Kosor.

Jandroković i Polančec opasno "vise"

Podsjećamo, ministri koji najopasnije "vise" zasigurno su Polančec i Jandroković. Ministar gospodarstva na meti je zbog afera u Podravki, ali i zbog natječaja o zapošljavanju novih ljudi, koji je otkrio Index, a kojim su direktno prekršene Vladine odredbe o mjerama štednje. Iako je Kosor pred novinarima rekla kako Polančec za to nije znao, bila je sasvim jasna kako će netko morao odgovarati. A tko može biti veći krivac od ministra koji ne zna što se događa u njegovom vlastitom resoru?

Što se Jandrokovića tiče, on je također bio glavni akter dvaju afera o kojima je Index prvi pisao; osim što je branio Thompsona iako su iz Europe još prije dvije godine stizale poruke kako je njegova propaganda nepoželjna unutar granica EU, pokušao je i zataškati slučaj hrvatskog konzula u Švicarskoj Walda Bernasconija protiv kojeg se vodi postupak zbog prevare i pogrešne primjene medicinske profesije.

"Polančec radi vrlo teške poslove i u tome ima moju punu podršku jer to treba završiti", rekla je Kosor, dok sudbinu ministra Jandrokovića nije komentirala.

Hoće li Kalmeta morati odgovarati za korupciju u HAC-u?

Treći ministar koji bi se mogao naći na krivoj strani Kosoričine "metle" je ministar prometa Božidar Kalmeta, s obzirom da se za mutne poslove u domeni HAC-a zainteresirao i Europski antikorupcijski ured koji pokreće vlastitu istragu nakon što je u posljednjem izvješću Europske komisije navedeno da hrvatski političari svjesno koče istrage o korupciji na najvišim državnim razinama.

Kosor, pak, stvari promatra iz drugačije perspektive. Premijerka je izvještaj Europske komisije proglasila pozitivnim, a na dio koji govori o korupciji osvrnula se tek navodima kako Vlada ne onemogućava antikorupcijske napore i podržava sva tijela koja se bave tim problemom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara