Najveća poplava u zadnjih 100 godina: U Zapadnoj Virgijini poginule najmanje 24 osobe

Najveća poplava u zadnjih 100 godina: U Zapadnoj Virgijini poginule najmanje 24 osobe

Foto: FAH

U NAJVEĆOJ poplavi koja je pogodila američku saveznu državu West Virginiju u više od 100 godina poginule su najmanje 24 osobe, a predsjednik Barack Obama proglasio je stanje elementarne nepogode i naredio upućivanje savezne pomoći stanovnicima triju okruga koji su najteže stradali. 

Predsjednik Obama je nakon razgovora s guvernerom West Virginije Earlom Rayom Tomblinom naredio slanje savezne pomoći za okruge Kanawha, Greenbrier i Nicholas, a ona će se sastojati od izgradnje privremenih smještajnih objekata, popravka uništenoga, te drugih programa, objavila je Bijela kuća.

U četvrtak je u planinskim dijelovima West Virginije palo oko 25 centimetara kiše što je prouzrokovalo bujice vode koje su se slile u nizine i prouzročile katastrofalnu štetu. U jednom je danu u West Virginiji pala četvrtina godišnjih oborina, pa je oboren rekordan vodostaj rijeke Elk, koji je stajao još od 1888. godine.

Izvanredno stanje proglašeno je u 44 od 55 okruga te savezne države, a oko 32,000 kućanstava ostalo je bez električne energije.

Obama proglasio prirodnu katastrofu

Američki predsjednik Barack Obama u subotu je proglasio prirodnu katastrofu u područjima pogođenim velikim poplavama koje su u Zapadnoj Virginiji odnijele 24 ljudska života.

Obama je zatražio da se deblokiraju novčana sredstva na saveznoj razini kako bi se pomoglo stanovništvu područja pogođenih silovitim olujama, poplavama i blatnim bujicama u kojima je na mnogim mjestima došlo do odrona zemlje, stoji u priopćenju Bijele kuće.

Vodene bujice koje su nastale kao posljedica snažnih oluja i obilne kiše nosile su automobile te u kućama zarobili brojne stanovnike.

U subotu je bez bez električne energije ostalo 21.300 stanovnika, izvijestila je agencija za izvanredne situacije Zapadne Virginije, dodajući da su stotine kuća jako oštećene, a čak 60 lokalnih cesta zatvoreno za promet.

Među poginulima je i osmogodišnji dječak.

Guverner Zapadne Virginije Earl Ray Tomblin u subotu je kazao da očekuje razmještaj 400 pripadnika Nacionalne garde radi pomoći stradalima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara