Najveći luzeri izbora: Nebitni Tepeš i Ćorić vraćaju se u političku anonimnost

Najveći luzeri izbora: Nebitni Tepeš i Ćorić vraćaju se u političku anonimnost

Foto: Facebook

NESRETNU Karamarkovu i Oreškovićevu Vladu do zadnjeg dana su bezrezervno podržavali Ivan Tepeš i Pero Ćorić iz HSP AP-a. Oni su do zadnjeg dana ostali vjerni Tomislavu Karamarku iako su kao papige ponavljali kako se oni izbora ne boje.

No, sad je jasno zbog čega su grčevito branili Vladu, odnosno činili sve ne bi li sada već prošli saziv Sabora ipak preživio. HSP AS je, naime, na jučerašnjim izborima doživio potpuni potop.

Zapravo, potop je blaga riječ, HSP AS, koji je do jučer davao potpredsjednika Sabora, potpuno je nestao s političke pozornice.

U X. izbornoj jedinic gdje je nositelj bio Ivan Tepeš skupili su katastrofalnih 0,35 posto. Ispred njih je čak i potpuno nepoznati HSP 1861. koji ima 0,40 posto, ali i onaj originalni HSP koji je u koaliciji sa HČSP-om i još nekoliko stranaka u najjužnijoj izbornoj jedinici skupio 1,24 posto

U II. izbornoj jedinici, gdje je nositelj bio Pero Ćorić, HSP AS je skupio opet slabašnih 0,48 posto. I ovdje su ispod koalicije HSP-a i HČSP-a koji imaju 0,52 posto.

HSP AS nije puno bolje prošao ni u ostalim izbornim jedinicama, a rezultat im se uglavnom kreće ispod jedan posto glasova. Nigdje nisu bili ni blizu izbornog praga.

Tako je stranka koja je do jučer igrala bitnu ulogu u domaćoj politici zbog koalicije s HDZ-om na ovim izborima pokazala kako je potpuno nebitan faktor u hrvatskoj politici i da je, a što se i dokazalo, bez podrške HDZ-a nitko i ništa.

U kontekstu ove, pokazalo se, nebitne stranke valja spomenuti rezultat Ivana Kirina. Kirin je u prošlom sazivu Sabora bio treći HSP AS-ovac koji je uz Tepeša i Ćorića boravio u Saboru. No, on je pred ove izbore prešao na listu HDZ-a. Pokazalo se da je to dobar potez i za HDZ i za njega jer je riječki liječnik u za HDZ nezgodnoj osmoj izbornoj jedinici preferencijalno skupio 12,83 posto glasova i time ušao u Sabor. Ispred njega je bio samo nositelj liste Oleg Butković koji je sakupio 23,17 posto glasova.

Nakon izbornog debakla Tepeš bi mogao u EU parlament

No, Ivan Tepeš ipak bi se mogao zadržati na dobro plaćenoj političkoj funkciji, barem još neko vrijeme. Naime, ukoliko Plenković i ostali eurozastupnici, Ivo Stier i Ivana Maletić, napuste Europarlament zbog formiranja vlasti u zemlji, a to je vjerojatno, mogao bi profitirati Ivan Tepeš.

Naime, ukoliko troje gore spomenutih napuste Bruxelles, oslobođena mjesta mogla bi popuniti trojica s lista za izbore za Europarlament koji nisu ušli, a koji su kao takvi skupili najviše glasova. To bi onda bili HDZ-ov Ivica Tolić, Ivan Tepeš i Željana Zovko. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara