Najveći ruski proizvođač dijamanata testira može li raditi bez američkih dolara

Najveći ruski proizvođač dijamanata testira može li raditi bez američkih dolara
Foto: alrosa.ru

NEKOLIKO velikih ruskih kompanija ispituje mogućnost nedolarskih transakcija s inozemnim partnerima s obzirom na prijetnju proširenja američkih sankcija koje su nekima osjetno ograničile pristup međunarodnom financijskom sustavu.

Kremlj potiče kompanije da u transakcijama češće koriste druge valute kako bi smanjile ovisnost o dolarima, napominje Reuters.

Transakcije u juanima umjesto u dolarima

Najveći proizvođač neobrađenih dijamanata Alrosa objavio je da je s kineskim klijentom ovoga ljeta zaključio pilot transakciju u juanima. Druga je slična nedolarska transakcija sklopljena s indijskim klijentom.

Izazov za takav prijelaz predstavljaju snažne oscilacije tečaja ruskog rublja koji je početkom travnja, nakon američkog uvođenja sankcija ruskom milijarderu Olegu Deripaski i pojedinim njegovim kompanijama, oslabio prema dolaru gotovo 13 posto.

U Alrosi objašnjavaju da su izbjegli rizik tečajnih oscilacija dovršetkom transakcije s kineskim klijentom u jednom danu. Zaključenje dolarskih transakcija obično traje dulje zbog provjera.

"Zaključili smo transakciju u jednom danu, u nekoliko sati", tvrde u Alrosi, dodajući da je u tom slučaju promjena valuta išla u korist klijenta.

"Ubrzanje postupka predstavlja prednost za takvu operaciju", naveli su u poruci dostavljenoj Reutersu elektronskom poštom.

VTB i Sberbank bez komentara

Vrijednost poslova s kineskim i indijskim klijentom nije navedena ali se napominje da je kineski kupac kupio puno toga na hongkonškoj aukciji dijamanata od 10,8 karata i više. Podaci Alrose upućuju na zaključak da je njihova prosječna vrijednost bila oko 100 tisuća dolara, dodaje Reuters.

U Alrosi navode da je bankovne usluge u poslu s kineskim klijentom pružio šangajski ured ruske banke VTB. Izvor u industriji koji je želio ostati anoniman kazao je da je na poslu s indijskim klijentom bila angažirana najveća ruska banka Sberbank.

U VTB-u i Sberbanku nisu željeli komentirati te informacije.

Prijedlog da se nafta plaća u eurima, a ne u dolarima

U Alrosi dodaju i da razmatraju mogućnost naplaćivanja budućih transakacija u hongkonškim dolarima, napominjući da su i drugi kineski klijenti pokazali interes za nedolarske transakcije.

Reuters napominje da je njihov manevarski prostor za prijelaz na druge valute ipak ograničen, podsjećajući da Kina čini samo četiri posto njihove prodaje a Indija 17 posto.

Prema Reutersovu izvješću Surgutneftegaz također predlaže kupcima da mu naftu plaćaju u eurima a ne u dolarima.

U poljoprivrednom kombinatu Rusagro kazali su za Reuters da dio trgovinskih transakcija obavljaju u juanima i da će u budućnosti takva plaćanja porasti kako budu širili poslove s Kinom.

I u proizvođaču nikla i paladija Norilsk Nickelu ističu da razmatraju mogućnost plaćanja u rubljima u poslovanju s inozemnim klijentima koji ostvaruju prihode u ruskoj valuti. Napominju ipak da još nisu sklopili nijedan takav posao.

Ruska središnja banka izvijestila je ovog tjedna o povećanju broja nedolarskih transakcija, napominjući da se udio plaćanja u rubljima u rusko-kineskoj i rusko-indijskoj robnoj razmjeni sada kreće između 10 i 20 posto.

U uslužnom sektoru taj je udio još veći, dodali su.

Prostor za prebacivanje na druge valute ipak je ograničen i velike se kompanije još uvijek u velikoj mjeri oslanjaju na dolare a i većina prihoda ostvarenih u inozemstvu od prodaje nafte iskazana je u američkoj valuti.

Inozemne banke s razgranatim poslovima u Sjedinjenim Državama ujedno vjerojatno i dalje zaziru od poslovanja s kompanijama pod američkim sankcijama čak i ako transakcije ne obavljaju u dolarima, napominju bankari.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici uveli su Rusiji sankcije 2014. zbog pripojenja poluotoka Krima. Washington je u kolovozu najavio i moguće nove sankcije nakon što je optužio Moskvu za trovanje bivšeg ruskog špijuna i njegove kćeri u Velikoj Britaniji.

Meta novih američkih sankcija koje bi mogle biti objavljene u studenom mogle bi biti dolarske transakcije, kazali su zastupnici američkog Kongresa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara