Najveći štrajk u povijesti Ryanaira: Otkazani letovi 50.000 putnika

Najveći štrajk u povijesti Ryanaira: Otkazani letovi 50.000 putnika
Foto: EPA

PILOTI Ryanaira štrajkaju u pet europskih zemalja, što je dovelo do otkazivanja svakog šestog leta te tvrtke uslijed turističke sezone.

Štrajk koji bi trebao trajati 24 sata, uključuje osoblje u Njemačkoj, Švedskoj, Irskoj, Belgiji i Nizozemskoj. Otkazivanjem oko 400 letova bit će pogođeno oko 50.000 putnika.

"Većina putnika već je premještena na druge letove Ryanaira", poručuju iz te tvrtke.

Ryanair tvrdi da su pokušali sve kako bi riješili probleme s pilotima

Ovaj štrajk najveći je do sada u nizu štrajkova zbog plaće i radnih uvjeta. Iz Ryanaira, pak, poručuju da su pokušali sve kako bi se ti problemi riješili, javlja BBC. Iz te tvrtke su poručili kako će oko 85 % njihovih letova od nedjelje letjeti prema rasporedu te da je većina putnika koja je zahvaćena štrajkom dobila mjesta na drugim letovima Ryanaira.

Ova irska aviokompanija najveći je low-cost avioprijevoznik u Europi koji je uspio spriječiti velike štrajkove uoči Božića tako što se uprava složila da piloti Ryanaira oforme svoj sindikat. To je prvi sindikat u toj tvrtki u njenih 30 godina postojanja, javlja BBC.

Od tada je došlo do nekoliko prosvjeda zbog kolektivnih ugovora. Tako je oko 300 letova otkazano prošlog srpnja kada je u Belgiji, Portugalu i Španjolskoj prosvjedovalo kabinsko osoblje punih 48 sati.

Sud u Nizozemskoj odbio zabraniti štrajk

Ryanair je prethodnih dana najavio da će biti otkazano 250 letova iz Njemačke i prema toj zemlji, 104 leta za Belgiju i iz nje te još 42 leta koja se odnose na Švedsku i Irsku.

Nizozemski sud je prošlog utorka odbio zahtjev Ryanaira koji je tražio da se pilotima u toj zemlji sudskim putem zabrani štrajk. Ta odluka utjecala je na 22 leta u Nizozemskoj.

Ono što sindikati žele je da se na njih primjenjuju zakoni zemlje u kojoj se oni nalaze i iz koje lete, a ne zakonodavstvo zemlje u kojoj je osnovana tvrtka - Irske.

Ryanair je poručio kako jako žali zbog ovog štrajka te da štrajk nije opravdan, uz opasku da njihovi piloti imaju veće plaće od pilota sličnih aviokompanija.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara