Najvećio dio sporazuma posvećen je demografiji: Ovako planiraju "reanimirati" Hrvatsku

Najvećio dio sporazuma posvećen je demografiji: Ovako planiraju "reanimirati" Hrvatsku

Foto: Hina

NAJVEĆI dio sporazuma koji su u petak navečer, dva sata prije izglasavanja nove vlade u Saboru potpisali predstavnici Mosta i Domoljubne koalicije, posvećen je politici demografske reanimacije Hrvatske.

Pad nataliteta dvije strane namjeravaju zaustaviti poticanjem zapošljavanja mladih, posebno u područjima od posebne državne skrbi, otočnim i rubnim područjima te stvaranjem mogućnosti za život i napredovanje u svim dijelovima Hrvatske. 

Predviđeno je donošenje strategije nacionalnog razvoja za razdoblje od pet, 10, 15, 25 i 50 godina kao krovnog nacionalnog dokumenta koji će obuhvatiti temeljne strateške odluke važne za kreiranje gospodarske, sigurnosno-obrambene, pravosudne, obrazovne, energetske, znanstvene, zdravstvene, socijalne i svih ostalih politika, na temelju provedbenih strategija, kako kod promjene vlasti ne bi bilo radikalnih promjena u nacionalnom razvoju.

Naglašeno je "prepoznavanje strateških infrastruktura i drugih nacionalnih resursa i vrijednosti, kao što je unikatni okoliš i njegovi resursi te uspostava temeljnih nacionalnih politika i provedbenih strategija sukladnih strategiji nacionalnog razvoja".

Radi kontrole nad njima, predviđene su i dopune sporazuma u budućnosti, kako bi obuhvatio sva područja državne politike, uključujući vanjske poslove i nacionalnu sigurnost, a navodi se i da će ugovorne strane u roku od 60 dana sačiniti reformski plan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velik je prostor posvećen i međusobnoj suradnji koalicijskih partnera

Predviđeno je osnivanje Vijeća za suradnju u koje će ući po sedam predstavnika Domoljubne koalicije i Mosta, a to će tijelo najmanje jednom mjesečno raspravljati o svim pitanjima od temeljne važnosti.

Vijeće će utvrđivati kriterije i uvjete za predlaganje kandidata za upravljačke strukture u tijelima javne vlasti, javnim tvrtkama i tvrtkama u vlasništvu Republike Hrvatske, a obje su strane suglasne da neće predlagati kandidate koji su pod optužbom za kaznena djela ili se protiv njih provodi istraga.

Pri odlučivanju u Vladi vodit će se računa da niti jedna od strana ne bude preglasana "u pitanjima koje su od bitnog značaja za djelovanje te strane".

Predviđene su i redovite konzultacije u Vladi i Saboru, koje će obuhvatiti i javne istupe dužnosnika Domljubne koalicije i Mosta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara