Najviši izaslanik EU-a u Turskoj podnio ostavku

Najviši izaslanik EU-a u Turskoj podnio ostavku

Screenshot: Youtube

NAJVIŠI izaslanik Europske unije u Turskoj dao je ostavku, izjavio je službenik Delegacije EU-a u Ankar, mjesec dana nakon što ga je tursko ministarstvo vanjskih poslova prozvalo zbog kritike odnosa Ankare prema važnom sporazumu o migraciji.

Ostavka Hansjoerga Habera dolazi u vrijeme napetih odnosa između Europske unije i Ankare. Bruxelles očajnički pokušava održati tursku suradnju u zaustavljanju migrantskog vala u Europu, istovremeno kritizirajući pogoršanje ljudskih prava i sloboda u Turskoj.

"Potvrđujemo da je Haber dao ostavku. Trenutno ne možemo komentirati razloge za to", rekao je službenik Delegacije EU-a u Ankari. Europska komisija također nije imala komentara.

Habera je u svibnju tursko ministarstvo vanjskih poslova prozvalo oko komentara koje je dao o migrantskom sporazumu. On je rekao da je plan o ukidanju viza za turske državljane koji putuju u EU, koji je bio dio migrantskog sporazuma, zapao u probleme.

Turska i EU od 2013. razgovaraju o liberalizaciji viznog režima, a u ožujku su se dogovorili kako će to biti dio sporazuma o zaustavljanju ilegalne migracije iz Turske u EU.

Napredak je stao nakon inzistiranja Bruxellesa na reformi turskih antiterorističkih zakona kao uvjetu za daljnje razgovora o turskom članstvu u EU, što je Turska odbila.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara